Wintertijd, stamppottijd

De wintertijd is ingegaan. En dat betekent: tijd voor winterse kost! Met deze hutspot zet je de oer-Hollandse klassieker op tafel, maar dan met een moderne twist. 

Hutspot met zoete aardappel en gehaktballetjes

Recept voor 4 personen

  • Schil en snijd 1 kilo zoete aardappelen in stukjes en kook ze, samen met 600 gram gesneden worteltjes en 400 gram gesnipperde ui, gaar in een pan met ruim water. Dat duurt ongeveer twintig minuten. In de tussentijd kun je van 500 gram gehakt balletjes draaien met jouw favoriete kruiden en die in een koekenpan goudbruin en gaar bakken. 
     
  • Zijn de balletjes klaar? Haal ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie op een bord. Laat het bakvet zitten in de pan en doe er wat bloem bij. Draai het vuur hoog, schep goed om totdat de bloem bruin wordt en voeg 300 ml rundvleesbouillon toe. Dit laat je 5 minuten inkoken tot een jus, waarna je de balletjes weer terug in de pan doet. 
     
  • Inmiddels is het aardappelmengsel gaar. Stamp met een pureestamper of – als je die niet hebt – een garde en verdeel de hutspot over een bord. Maak er een kuiltje in en vul dat met de jus. Verdeel de gehaktballetjes over de borden en klaar is je anders-dan-anders hutspot!