Vijf tips voor overstappen op inductie


Koken op inductie heeft de toekomst. De meeste nieuwbouwhuizen worden niet eens meer op het gas aangesloten en ook bij renovaties kiezen de meeste mensen voor een toekomstbestendige én duurzame oplossing: inductie dus! Overweeg jij ook de overstap te maken? Lees dan snel onze vijf tips. 
 

  1. Zoveel merken, zoveel keuze. Ieder A-merk in keukenapparatuur heeft inductiekookplaten in het assortiment en ieder merk heeft zo zijn eigen slimme innovaties. Welk merk bij jou past bepaal je samen met je Superkeukens-adviseur. Wil je een kookplaat die ‘praat’ met de afzuigkap? Dan is een merk als Siemens Home Connect iets voor jou. Wil je de kookplaat flexibel in kunnen delen of vind je het leuk als er blauwe ‘vlammetjes’ worden gereflecteerd op je pannen? Dan vind je bijvoorbeeld bij Samsung wat je zoekt. En wil je een kookplaat met geïntegreerde afzuiging? Ook dan hebben we volop keuze! 
  2. Geïntegreerde afzuiging. Een inductieplaat met geïntegreerde afzuiging heeft veel voordelen. Zeker wanneer je kiest voor een kookeiland zorgt deze oplossing ervoor dat de zichtlijnen open blijven en er geen afzuigkap boven het eiland hangt. Vooral het A-merk Bora timmert op dit moment hard aan de weg, met inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging van hoge kwaliteit. Je kunt kiezen uit twee systemen: Puxa, voor als je een afvoer naar buiten wilt realiseren, of Pure als je liever recirculatie wilt. 
  3. Controleer je pannen. Veel mensen denken dat je nieuwe pannen moet kopen als je overstapt op inductie. Dat is gelukkig niet altijd zo. Wél is het belangrijk om te checken of de bodem van je pannen nog goed vlak is. Een andere manier om erachter te komen of je oude pan geschikt is voor inductie, is door er een magneetje tegenaan te houden. Blijft dat plakken? Dan kun je de pan gewoon gebruiken op je nieuwe kookplaat! 
  4. Duik in de stoppenkast. Koken met inductie vereist een eigen groep, die bestaat uit twee of drie gekoppelde groepen. Ook moet er een speciale stroomdraad van de stoppenkast naar de kookplaat worden getrokken. Ben je aan het verbouwen en laat je daarbij de elektra vernieuwen? Dan is dit hét moment om je elektricien deze klus te laten klaren en de overstap naar inductie te maken! 
  5. Schoonmaaktips. Een inductiekookplaat is makkelijk schoon te maken door hem, na het koken, af te nemen met wat warm water en een zacht doekje. Even nadrogen met een schone doek om strepen te voorkomen en je bent klaar! Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan een reinigingsmiddel speciaal voor inductiekookplaten van een merk als HG. Even sprayen, droogwrijven en klaar. Let op: wil je schoonmaakmiddel gebruiken? Maak dan een sopje met afwasmiddel, maar let erop dat dit geen citroen bevat. Dat kan namelijk de beschermende coating van de kookplaat aantasten. Ook middeltjes als soda, onverdunde allesreiniger en (uiteraard) schuurmiddel kun je beter niet op je inductieplaat gebruiken. 

Maak jij ook de overstap?

Ben je benieuwd of koken op inductie ook iets voor jou is? Kom gerust langs in de Superkeukens showroom! Onze keukenadviseur laat jou graag alle mogelijkheden zien en vertelt je alles over de verschillende merken.