Vier tips voor het kiezen van een koelkast

Je koelkast is een essentieel onderdeel van de keuken, maar toch besteden veel mensen die een keuken kopen er niet zoveel aandacht aan. Een inbouwkoelkast is dan ook niet erg zichtbaar in de keuken. Toch is het belangrijk om niet voor de eerste de beste koelkast te kiezen die je in de showroom tegenkomt, want er zijn meer verschillen dan je denkt! 

Tip 1. Losstaand of ingebouwd?

Veel mensen kiezen min of meer automatisch voor een inbouwkoelkast als ze een keuken aanschaffen. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Een mooie losstaande retro-koelkast bijvoorbeeld, of een Amerikaanse koelkast met strakke RVS deuren en een ijsblokjesmachine in de deur. Heb je veel ruimte in de keuken en houd je van perfect gekoelde wijn? Dan mag een wijnkoelkast met glazen deur eigenlijk niet ontbreken, bijvoorbeeld in je kookeiland!
 

Tip 2. Let op het energielabel en geluidsniveau

Tegenwoordig kun je eigenlijk bijna geen apparaten meer kopen met een energielabel lager dan A. Misschien denk je dan: energiezuiniger kan sowieso niet, maar dan kom je bedrogen uit. Energielabel A is namelijk nog uitgesplitst in A+, A++ en A+++. En het verschil in verbruik is nog best groot. Op jaarbasis verbruikt een koel-vriescombinatie met A+ voor zo’n € 65 aan elektriciteit, terwijl een A+++-combinatie slechts € 40 aan stroom kost. Dat verschil lijkt niet groot, maar afgezet tegen de levensduur van de koelkast tikt het aardig aan. Ook het geluidsniveau is belangrijk te vergelijken wanneer je een nieuwe koelkast aanschaft. 
 

Tip 3. Hoeveel ruimte heb je nodig in de koelkast?

Koelkasten zijn er in veel soorten en maten. Heb je een losstaande vriezer, bijvoorbeeld in de garage? Dan kun je een grotere koelkast kwijt in de keuken – met wellicht een klein vriesvak bovenin voor de dagelijkse voedingswaren. Wordt het een koel-vriescombinatie, dan moet je keuzes maken over de verhouding tussen koelen en vriezen. Heb je aan twee vrieslades genoeg, of wil je er drie? Houd eens een week lang bij wat je uit de diepvries gebruikt en bepaal aan de hand daarvan hoeveel ruimte je nodig hebt in je vriesvak. 
 

Tip 4. Hoe slim wil je je koelkast hebben?

Tegenwoordig zijn er allerlei technieken om je koelkast superslim te maken. Veel levensmiddelen die je in de koelkast bewaart, hebben net even een andere optimale temperatuur nodig om zo lang mogelijk vers te blijven. De hyperFresh-technologie van Siemens zorgt ervoor dat levensmiddelen zo goed mogelijk bewaard worden: zo blijft jouw groente en fruit langer knapperig en vers. Helemaal geavanceerd is een koelkast waarbij je via je smartphone de inhoud kan bekijken, een seintje krijgt wanneer producten over de datum zijn en je producten direct toe kan voegen aan jouw digitale boodschappenlijstje. Dit alles is mogelijk met de Family Hub, de slimme koelkast van Samsung.
 

Superkeukens helpt je kiezen

Je ziet: een koelkast uitkiezen is ingewikkelder dan je denkt. Gelukkig denken de keukenadviseurs van Superkeukens graag met je mee. Maak dus snel een afspraak en ontdek alle mogelijkheden!