Trend: ‘Hygge’. Hoe ontwerp je de perfecte knusse keuken?

Je hebt de term 'hygge' de laatste jaren waarschijnlijk al veel voorbij zien komen. Of het nu gaat om interieur, lifestyle, koken of iets heel anders, hygge in je leven brengen is helemaal on trend. En het hebben van een hygge keuken is daar een essentieel onderdeel van.

Als je keuken het hart van je huis is (zoals vaak wordt gezegd!), dan wil je natuurlijk dat deze gevuld is met hygge. Maar wat is hygge en hoe bereik je het? In deze blog leggen we je uit wat hygge is en hoe je inspiratie kunt opdoen om hygge in je keukenontwerp te verwerken.

Wat is Hygge?
Hygge (spreek uit als hoo-ga) is een Deens concept van gezelligheid en saamhorigheid. Het kan een zelfstandig naamwoord of een werkwoord zijn: een ruimte heeft hygge of jij kunt hyggen. Hoewel het niet in één enkel Nederlands woord kan worden beschreven, komt het neer op een 'gezellig' of 'knusse' sfeer.

Hoe ontwerp je een 'hygge' keuken?
Nu je weet wat hygge is, is het tijd om te onderzoeken hoe je deze gezelligheid in je nieuwe keuken kunt brengen. Net als bij het concept zelf, is er niet één ding dat een hygge keuken maakt. Het is een algehele stijl en gevoel in de ruimte. Belangrijk is dat hygge ook heel persoonlijk is. Dus wat jou een warm en gezellig gevoel geeft, geldt misschien niet voor iemand anders. Het gaat erom dat je uitzoekt wat voor jou werkt. Onderstaand vind je een aantal ontwerpconcepten en -elementen op een rijtje. Wil je een hygge keuken, let hier dan op:

Licht!
Niets creëert meer sfeer dan verlichting, en dat geldt ook voor je hygge keuken. Als het kan, kies dan voor natuurlijke lichtinval. Als je voor kunstverlichting gaat, kies dan voor lampen met een warmere temperatuur en een zachtere gloed. Voeg kaarsen en staande- of tafellampen toe om een gezellige sfeer te creëren.

Warme en neutrale pasteltinten
Gebroken wit is een erg populaire kleur voor een hygge keuken, omdat het een frisse, neutrale en rustgevende achtergrond is. Het weerkaatst daglicht optimaal en dat is precies wat je graag wil hebben in deze sfeer. Houd de muren zo neutraal mogelijk, zodat de persoonlijke accenten de boventoon voeren.

Natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen zijn een perfecte manier om elke keuken op te warmen. Of het nu in je kasten, werkbladen, muren of accessoires is, het toevoegen van natuurlijke elementen is een geweldig idee. Wees ook niet bang om creatief te zijn – denk aan hout en planten, maar natuursteen en textiel zijn ook geweldige manieren om buiten naar binnen te halen.

Textuur toevoegen
Bij het bereiken van je hygge look en feel, kom je met texturen een heel eind. Werkbladen van natuursteen, betegelde spatranden, houten barkrukken – het zijn allemaal manieren om unieke accenten van textuur aan je ruimte toe te voegen. Combineer zacht en ruw, zoals een natuurlijk vloerkleed op een betonnen vloer.

Hou het simpel
Less is more. Minimalisme gaat vaak hand in hand met Scandinavisch design. Hygge keukens zijn dan ook vaak minimalistisch van stijl. Houd het eenvoudig en kies voor enkele voorwerpen die echt waardevol zijn. Of dat nu praktisch, sentimenteel of gewoon esthetisch is.

Kies met aandacht
Misschien wel het belangrijkste element van een hygge keuken is de manier waarop het vertegenwoordigt waar je van houdt. Het is de ruimte creëren waar je thuiskomt na een lange dag en waar de stress wegebt. Het inrichten van je ruimte met waardevolle spullen die vreugde uitstralen is cruciaal. Op die manier kom jij écht thuis.

Superkeukens adviseert je bij jouw keukenontwerp
Hygge in je keuken bereiken is eenvoudig als je de kernbegrippen gezelligheid, liefde en warmte in je achterhoofd houdt. Hopelijk hebben we je wat ideeën gegeven over hoe je deze look kunt bereiken, maar vergeet niet dat het allemaal persoonlijk is! Wil je graag wat meer advies over jouw keukenontwerp, kom dan langs bij één van onze showrooms voor een vrijblijvend adviesgesprek. Maak hier alvast jouw afspraak. Tot snel!