Tips voor het schoonmaken van de koelkast

Je kent het wel, je koelkast is weer vies. Weet jij eigenlijk hoe, en hoe vaak jij je koelkast moet schoonmaken? En waarom een schone koelkast zo belangrijk is? Lees vooral even verder!

Het schoonhouden van je koelkast is erg belangrijk. Niet alleen omdat een schone koelkast minder energie verbruikt, maar ook voor de voedselveiligheid. Het is aan te raden om je koelkast elke drie maanden grondig schoon te maken. Zie je daar tegenop? Geen nood, het is makkelijker dan je denkt! In een paar stappen is je koelkast helemaal schoon.

Tips voordat je begint met het schoonmaken van je koelkast

Een eerste tip: maak je koelkast schoon vóórdat je de grote boodschappen gaat doen. Zo is je koelkast niet helemaal vol en kun je je schone koelkast weer lekker vullen met allemaal verse producten. Trek de stekker er van tevoren uit, zodat je de deur open kan laten zonder dat er veel stroom verloren gaat of vocht aan de achterkant op de wand vriest. Zorg dat je koelkast leeg is en haal de grote kruimels weg. Nu kun je beginnen met het echte werk!

Stap 1: maak het afvoergaatje schoon

Ligt er water onderin de koelkast? Dit wordt vaak veroorzaakt door een verstopt afvoergaatje achterin de koelkast. Pak een satéprikker en wikkel hier een stukje keukenpapier omheen, prik nu het afvoergaatje door. 

Stap 2: koelkast grondig schoonmaken

Haal alle verwijderbare plateaus, laden, bakjes en rekjes uit de koelkast en maak ze grondig schoon. Maak ook de binnenkant van de koelkast schoon. Gebruik hiervoor afwasmiddel, een milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Vergeet niet alles na te spoelen met schoon water en af te drogen met een schone theedoek.

Stap 3: achterkant koelkast schoonmaken

Heb jij een vrijstaande koelkast? Dan is het goed om één keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Met een vuil rooster kan het apparaat de warmte niet goed afvoeren en neemt het energieverbruik toe. Bovendien ontstaat er brandgevaar. 

Stap 4: vriezer ontdooien

Haal de vriezer ten eerste helemaal leeg. Versnel het ontdooien door bakken met heet water in de vriezer te zetten. Gebruik geen elektrische verwarmingsproducten zoals een föhn of verfbrander, dat kan je vriezer beschadigen! Maak de ontdooide vriezer op dezelfde manier schoon als de koelkast. Leg de spullen pas weer in de vriezer als deze op de juiste temperatuur is.