Tips voor het inruimen van de vaatwasser

Het inruimen van de vaatwasser zorgt in veel gezinnen voor de nodige discussies. Want wat is nu de juiste manier? Superkeukens deelt enkele handige tips voor het inruimen van de vaatwasser! 

Is het bij je thuis een punt van discussie, het inruimen van de vaatwasser? Iedereen ruimt de vaatwasser op een andere manier in. Moeten de gebaksschoteltjes nu bovenin de vaatwasser of onderin? Hoe plaats je potten en pannen? En hoe zit het met de messen, lepels en vorken – moeten ze met de punten omhoog of naar beneden in het bestekbakje (om pijnlijke situaties te voorkomen)? 
 

Handige tips en tricks

Op de website van de Consumentenbond staat een handige opsomming met tips en tricks voor het inruimen van de vaatwasser. Wanneer je de vaatwasser op de juiste manier inruimt, wordt jouw vaat optimaal schoon én droog. Superkeukens heeft enkele tips voor je verzameld. Bekijk ze hieronder. 
 

Afspoelen niet nodig

Het is niet nodig om de vaat voor te spoelen. Enkel afschrapen is al voldoende. Dit scheelt je niet alleen tijd, je bespaart ook nog eens water!
 

Meest vuile vaat

Zet de meest vuile vaat op plaatsen die goed bereikbaar zijn voor de waterstralen uit de sproeiarmen. Zorg hierbij dat de sproeiarmen vrij kunnen draaien.
 

Op z’n kop

Zet kopjes, glazen, schaaltjes en pannen ondersteboven, zodat er geen water in blijft staan. Ditzelfde geldt voor vaat met randjes, zoals potjes en bakjes. 
 

Voldoende ruimte

Stapel de vaat niet, maar zorg dat de vaat voldoende ruimte heeft. Laad niet meer bestek en borden in de vaatwasser dan waarvoor de vaatwasser is ontworpen. Let bovendien op: plaats glazen zo, zodat ze elkaar niet raken.
 

Bestek in het bestekbakje

Moet het bestek met de punten omhoog of omlaag? Het beste kun je dit omwisselen: de ene vork met de punt omhoog en de andere met de punt naar beneden. Zo heeft het bestek voldoende ruimte en voorkom je dat etensresten tussen het bestek blijven zitten.
 

Pannen en potten

Zet pannen en grote potten in het onderste rek, want daar hebben de waterstralen de meeste kracht. Zijn de pannen vet van olie of boter, haal vooraf een keukenpapier door de pannen.
 

Let op het materiaal

Plaats plastic naast keramiek, om het beter te laten drogen. Plaats roestvast staal niet bij zilver, om contactcorrosie te voorkomen.
 

Creëer extra ruimte

Past het niet? Dan kan je de bovenste lade in hoogte verstellen (aan de zijkant van de lade). Zo passen de borden wel onderin of de hoge glazen boven.
 

Na afloop

Is het vaatwasprogramma afgelopen? Open de vaatwasser na zo'n 15 minuten. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Maar als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat. Open de lades voorzichtig en ruim eerst de onderste lade uit.