Tips voor de ideale keukenindeling

U staat er misschien niet bij stil, maar het is belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe keuken te bepalen welke indeling deze krijgt. Met de juiste indeling heeft u alles binnen handbereik en werkt u ergonomisch. Lees enkele tips voor de ideale keukenindeling!

Tips voor de ideale keukenindeling

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wij in de keuken voornamelijk heen en weer bewegen tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak. Natuurlijk bent u in de keuken ook op andere plekken te vinden, maar deze vallen buiten de zogenaamde ‘werkdriehoek’. In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal acht tot tien meter. De afstand tussen uw kookplaat en spoelbak is bij voorkeur maximaal twee meter.
 

Keuken opdelen in zones

Voor de ideale keukenindeling is niet alleen de werkdriehoek van belang: ook is het belangrijk om de keuken op te delen in zones. Keukenspecialisten delen de keuken veelal op in de volgende vijf zones:

  • Opbergzone
  • Voorraadzone
  • Spoelzone
  • Werkzone
  • Kookzone

Al deze zones hebben hun eigen functies. Zo heeft u in de opbergzone uw keukengerei en kookbenodigdheden, in de voorraadzone het eetwaar, de spoelzone de spoelbak of wasbak, de werkzone is het gedeelte waar u eten kunt snijden en bewerken en in de kookzone kunt u bakken, braden of koken. Het is van belang dat u de keuken in deze volgorde opbouwt, want deze is gelijk aan de volgorde van het koken. Allereerst pakt u borden en messen, vervolgens pakt u het voedsel, waarna u het gaat spoelen en snijden. Tot slot gaat u dit koken. Op die manier loopt u minder heen en weer in de keuken.
 

Uw droomkeuken binnen handbereik

Wanner u de werkdriehoek met de zone-indeling combineert, komt u al gauw op de ideale keukenindeling. Kunt u hierbij toch nog enige hulp gebruiken, vertrouw dan op de expertise van de keukenadviseurs van Superkeukens! Kom langs in de dichtstbijzijnde Superkeukens-winkel en doe volop inspiratie op! Plan een adviesgesprek met ons in en onze medewerkers bekijken de mogelijkheden van uw keuken. Zo ligt die nieuwe keuken binnen handbereik.