Tijd voor asperges!

We genieten weer volop van asperges, nu ze overal verkrijgbaar zijn! Asperges eet je bij voorkeur op de dag van aankoop. Met dit lekkere recept wil je direct jouw Superkeuken induiken!

Asperges zijn toch wel dé groenten van de lente. Het Nederlandse aspergeseizoen loopt namelijk vanaf april tot en met juni. In deze maanden kun je volop groene en witte asperges kopen. Wist je dat… een belangrijk verschil tussen deze twee soorten is, hoe ze geteeld zijn? Witte asperges worden onder de grond geteeld in speciale aspergebedden, terwijl groene asperges boven de grond groeien.

Romige pasta met citroen en asperges

Of je nu gaat voor witte of groene asperges, ze zijn heerlijk gekookt, gegrild, in de soep, in een quiche of verwerkt in hartige taarten. Graag delen we een lekker pastarecept met om je de laatste aspergemaand te vieren!

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 500 gram spaghetti
  • 1 grote bos asperges
  • 250 ml verse slagroom
  • 1 kleine ui of sjalot
  • Olijfolie om in te bakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • Een paar takjes verse oregano
  • Zout & peper
  • Chilivlokken, ter garnering
  • Extra vergine olijfolie

Bereidingswijze

  1. Breng in een ruime pan water aan de kook.
  2. Was de asperges en snijd of breek ongeveer 2 cm van de houterige uiteinden. Snijd de asperges in stukken van 4 cm.
  3. Pel en snipper de ui en snijd of pers de knoflook.
  4. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui glazig, voeg na 2 minuten de knoflook en de oregano toe. Roer goed door totdat de aroma’s vrijkomen. Tot slot schep je de aspergestukjes door het ui-knoflookmengsel en bak je deze nog zo’n 4 minuten mee.
  5. Voeg de slagroom toe, roer door en draai het vuur laag.
  6. Rasp het gele gedeelte van de schil van een halve citroen en roer dit door de saus
  7. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  8. Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  9. Voeg de pasta toe aan de saus, roer nogmaals goed door zodat de pasta bedekt is met de saus en voeg naar smaak extra peper en zout toe.
  10. Serveer de pasta in diepe borden met een partje citroen. Garneer met de geraspte Parmezaanse kaas, de chilivlokken en een scheut extra vergine olijfolie.

Wat extra groente erbij? Voeg tijdens het maken van de saus een handje tuinerwten toe. Of serveer de pasta met lekkere groene salade.

Tip: Zeker weten dat je verse asperges in handen hebt? Kies voor glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. En wrijf de asperges voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze écht vers zijn!