Retro sinterklaasfeestje met ouderwetse borstplaat

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! Sterker nog: hij is al in het land en vult al volop schoentjes. Ben jij eigenlijk al wel weer klaar met die kruidnoten en chocoladeletters? En zoek je een Sinterklaaslekkernij die je doet terugverlangen naar vroeger? Dan is dit recept voor borstplaat echt iets voor jou. Je ziet het nog zelden in de winkels liggen en eigenlijk is dat zonde. Want borstplaat is lekker én makkelijk te maken met dit recept! 

Wat heb je nodig? 

Voor zes stuks:

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eetlepels verse slagroom
  • 2 eetlepels water
  • Borstplaatvorm van 5 centimeter doorsnee (als je die niet hebt, kun je ook koekjesvormen gebruiken)
  • Bakpapier

Hoe maak je het?

Leg op je aanrechtblad of hittebestendige snijplak een vel bakpapier en leg de ingevette borstplaatvormpjes alvast klaar. Verwarm vervolgens in een plan met een dikke bodem de suiker, slagroom en water. Blijf continu roeren met een pollepel en laat het mengsel drie tot vijf minuten zachtjes koken. 

Check af en toe of het mengsel al goed is door de pollepel uit de pan te halen en uit te laten druppelen: trekt de laatste druppel een klein draadje? Dan is je mengsel klaar voor de volgende stap. Je kunt ook een druppel in wat koud water laten vallen. Als het meteen een hard balletje wordt, kan de pan van het vuur. Blijf wel goed roeren, want zodra de pan van het vuur is, gaat het mengsel meteen stollen! 

Verdeel je borstplaatmengsel dus razendsnel over de vormpjes die je hebt klaargezet en zorg dat je borstplaat 1 of 2 centimeter dik is. Leg de vormpjes na een kwartiertje afkoelen even op hun kant en laat ze tien minuten verder afkoelen. Daarna kun je voorzichtig de borstplaat uit de vormpjes verwijderen. 

Variatietip: roer 50 gram fijngehakte noten door het mengsel vlak voordat je het in de vormpjes gaat gieten. Zo krijgt jouw borstplaat nét dat beetje extra crunch! 

Smakelijk eten!