Recept voor suikervrije appeltaart

Op 8 juli is het Suikermaxdag. Probeer jij ook minder suiker te gebruiken, bijvoorbeeld in je koffie of thee? Of bak je koekjes en taarten met minder suiker? Superkeukens deelt een recept voor suikervrije appeltaart! 

Heb je al eens gehoord van Suikermaxdag? Deze dag is in het leveren geroepen om mensen bewust te maken van de hoeveelheid suiker die we innemen. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt. Volwassenen krijgen dagelijks ruim 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen eten jaarlijks gemiddeld ruim 31 kilogram suiker. Erg veel, natuurlijk. Vooral kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud krijgen veel vrije suikers binnen. Zij bereiken op 8 juli al hun Suikermaxdag, terwijl oudere kinderen en volwassenen deze dag later in het jaar bereiken (namelijk in augustus, september, oktober of november).
 

Minder suiker eten met suikervrije appeltaart 

Wil je letten op de suikerinname van jouw kinderen én van jou zelf? Probeer in het dagelijks leven minder suiker te gebruiken, bijvoorbeeld door minder frisdrank te drinken, door minder suiker in je koffie en thee te doen of door suikervrij te bakken. Om je op weg te helpen, delen we graag een recept voor suikervrije appeltaart. Wedden dat deze net zo lekker smaakt als anders? 
 

Ingrediënten

 • 300 gram bloem (tarwe, volkoren of amandelmeel)
 • 120 gram roomboter
 • 100 gram suikervrij jam 
 • 500 gram appels (Jonagold of Elstar)
 • 75 gram rozijnen
 • 75 gram noten (walnoten en/of hazelnoten)
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 ei voor eigeel
 • Snufje zout
   

Bereiding

 1. Snij de roomboter in kleine stukjes. Pak een grote kom en doe hier bloem, boterstukjes, jam en zout in. Kneed het geheel tot een grote bal. Wikkel de bal in een folie en zet het één uur lang in de koelkast.
   
 2. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes van circa 1 centimeter grootte. Doe de stukjes appel in een grote kom en voeg hier rozijnen, noten, kaneel en citroensap aan toe. 
   
 3. Pak een bakvorm en bestrijk deze met wat boter of olie. Pak hierna de deegbal uit de koelkast en neem hier 3/4de deel van. Rol dit uit met een deegroller en bekleed de bakvorm hiermee. Vul het deeg met het appel-notenmengsel. 
   
 4. Pak het overgebleven deeg (1/4de deel) en rol het uit met de deegroller. Maak hier lange strengen van. Deze lange strengen leg je vervolgens kruislings over het appel-notenmengsel. Bestrijk het deeg met eigeel. 
   
 5. Zet de bakvorm in de oven en laat het 40 tot 50 minuten bakken tot het deeg lichtbruin is. Haal het vervolgens uit de oven en laat het even rusten. Eet smakelijk!