Recept voor healthy granola

Houd de goede voornemens vol! Maak een lekkere batch granola zodat je elke dag van de week een gezond ontbijtje binnen handbereik hebt. Ook maken? Lees dan snel verder, voor het recept!


Een lekker en voedzaam ontbijt is de beste start van de dag! Deze mix van noten, pitten, zaden en fruit is heerlijk over een bakje yoghurt of kwark. Met dit recept maak je gelijk een flinke voorraad. Wel zo gemakkelijk, een lekker ontbijt binnen handbereik voor de hele week. En wees niet bang om de havermout te roosteren tot hij écht goudkleurig is, want juist dan krijgt de granola die kenmerkende gekarameliseerde smaak.


Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 700 gram granola

  • 8 eetlepels honing
  • 75 gram amandelen zonder vel
  • 300 gram havermout
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 40 gram pompoenpitten
  • 30 gram gedroogde kokosnootflakes
  • 50 gram dadels
  • 50 gram gedroogde rozijnen of krenten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram gedroogde perziken
  • 50 gram gedroogde zure kersen
  • Een snufje kaneel

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 150ºC.
  2. Warm de honing op in een steelpannetje op laag vuur.
  3. Hak de amandelen fijn en verdeel ze over een grote bakplaat bedekt met bakpapier, samen met de haver, zaden en kokos.
  4. Giet de warme honing over het haver-pittenmengsel en meng met een lepel.
  5. Bak het mengsel 20 minuten in de oven, en schep af en toe om.
  6. Ontpit ondertussen de dadels en hak ze fijn samen met de rest van het fruit.
  7. Voeg na 20 minuten al het fruit toe aan de bakplaat, roer één keer (probeer het niet meer aan te raken tot het afgekoeld is) en zet het nog 10 minuten terug in de oven. Het moet nu mooi samenklonteren.
  8. Haal uit de oven, strooi er een snuf kaneel over en laat de granola afkoelen.
  9. Serveer met (plantaardige) yoghurt of kwark.

Tip: Bewaar in een luchtdichte pot, zodat je granola lekker lang knapperig en vers blijft. Op deze manier, kan je het tot wel een maand bewaren.

Eet smakelijk!