Recept: Spaanse leche frita (gebakken melk)

Nu we voorlopig niet naar Spanje kunnen, halen we Spanje toch gewoon in huis? Zeker op culinair gebied heeft dit land heel veel te bieden. Natuurlijk kennen we allemaal de patatas bravas en de paella. Maar op Wereldmelkdag (1 juni) willen we je toch dit bijzondere recept voor ‘leche frita’ oftewel gebakken melk niet onthouden!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Halve liter melk
  • Drie middelgrote eieren
  • 80 gram suiker
  • 50 gram maïzena
  • 40 gram paneermeel
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Zonnebloemolie
  • Een klontje boter

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren en zet de twee kommetjes apart. Voeg het kaneelpoeder toe aan de melk en breng het aan de kook. Klop vervolgens het eigeel, samen met de suiker, door elkaar en meng daar de maïzena doorheen. Roer de melk met kaneel door de eidooiers. 
  2. Schenk het mengsel terug in de pan en laat het rustig koken. Blijf goed roeren over de bodem van de pan, zodat het niet aanbrandt, en kook het mengsel op laag vuur in totdat het zo dik is als pudding.  
  3. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en schenk hier de pudding in. Zet de schaal daarna in de koelkast en laat het een uurtje opstijven. 
  4. Klop de eiwitten los en schuimig. Snijd de opgesteven pudding in blokjes van 2 bij 4 centimeter, haal ze door het eiwit en wentel ze daarna door het paneermeel. 
  5. Verhit in een koekenpan de boter en zonnebloemolie en bak de ‘leche frita’ om en om bruin. Dat duurt ongeveer 3 minuten. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Voordat je ze opeet kun je ze bestrooien met een beetje poedersuiker, of een beetje kaneel. Dat ziet er nog feestelijker uit.

¡Buen apetito!