Recept: asperges met ham, eieren en krieltjes

Het is weer tijd voor witte asperges, ook wel het ‘witte goud’ genaamd! In dit blogbericht delen we een klassiek gerecht, namelijk asperges met ham, eieren en krieltjes. Wil je weten hoe je dit klaarmaakt? Bekijk het recept en start met koken.

De tijd van de witte asperges is weer aangebroken! Dit jaar was de start van het aspergeseizoen uitzonderlijk vroeg, namelijk eind maart. Dit heeft alles te maken met de zachte winter en de aangename voorjaarstemperaturen. Met de Paasdagen werden dit jaar dan ook volop asperges gegeten. Heerlijk! Heb jij nog geen witte asperges op? Niet getreurd, want je kan nog tot 24 juni (Sint Jansfeest) asperges kopen. Tip: wanneer je ze rechtstreeks bij de boer koopt, heb je de allerlekkerste asperges! 

Superkeukens deelt hieronder een oudhollands recept voor asperges met ham, eieren en krieltjes. In dit gerecht maken we gebruik van roomboter voor een klassieke botersaus. Bekijk het recept hieronder, haal de ingrediënten in huis en start met koken! 
 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1,5 tot 2 kilo witte asperges

  • 1 kilo krieltjes zonder schil

  • 6 eieren

  • 200 gram achterham (plakjes)

  • 125 gram roomboter


Bereiding

1. Snij aan de onderzijde een stukje van de asperges af. Schil de asperges vervolgens in de lengte met een aspergeschiller of dunschiller. Doe de asperges in een ruime pan met water en kook ze 15 minuten op laag vuur. 
 
2. Kook in de tussentijd de krielaardappelen en eieren. De krieltjes kan je eveneens 15 minuten koken en de eieren kook je zo’n 8 minuten, zodat je hardgekookte eieren krijgt (met een stevige dooier). 

3. Snijd ondertussen de ham in kleine reepjes. Smelt vervolgens de roomboter in een pannetje en voeg hier de hamreepjes aan toe. Roer het goed door elkaar.

4. Zodra de eieren hardgekookt zijn, kan je ze uit het water halen en pellen. Snij de eieren in grove stukken en voeg deze kort toe aan het roomboter-hammengsel. 

5. Haal de asperges uit de pan en laat ze goed uitlekken. In de tussentijd giet je de krieltjes af. Pak de borden erbij en maak ze op. Leg eerst de krieltjes op één zijde van het bord. Daarna leg je de asperges erop. Het roomboter-ham-eimengsel giet je vervolgens over de asperges. 

Eet smakelijk!