Oud & Nieuw wereldwijd

Dit jaar vieren we Oudejaarsavond thuis, met een leuk spelletje of de Oudejaarsconference op TV. In Nederland horen oliebollen en appelbeignets onlosmakelijk bij Oud & Nieuw. Welke culinaire tradities hebben ze in andere landen eigenlijk? Superkeukens zocht het voor je uit! 

Spanje: druiven met voorspellende gaven

Zodra het nieuwe jaar begint, eten veel Spanjaarden twaalf druiven op. Elke druif staat voor een maand uit het nieuwe jaar en de smaak zegt iets over het jaar dat komen gaat. Als de vierde druif zoet is, wordt april een fijne maand. Is de zevende maand juist zuur? Dan wordt juli een maand om snel te vergeten… 
 

Griekenland: tandenbrekende cake

De Grieken hebben een bijzondere manier om het nieuwe jaar in te luiden. Daar wordt een speciale Nieuwjaarscake gebakken, waarin één muntje wordt verstopt. Degene die het muntje vindt, zal een mooi jaar beleven! Maar hopelijk wel zónder tanden te breken op het harde muntje… 
 

Italië: linzen voor geluk

Ook in Italië heeft de Nieuwjaarstraditie met geld te maken, maar dan wel symbolisch. Italianen eten op Nieuwjaarsdag linzen, omdat die met een beetje fantasie op muntjes lijken. Ze hopen dat het geluk brengt voor een rijk en voorspoedig jaar. 
 

Japan: wie heeft de langste?

In Japan worden met oudjaar Soba-noedels gegeten. Hoe langer de noedels zijn, hoe langer het leven dat iemand te wachten staat. 
 

Verenigde Staten: groen voor een nieuw begin

Boerenkool, spinazie, snijbiet: in Amerika worden ze met Oud & Nieuw gegeten vanwege hun mooie groene kleur. De dollarbiljetten zijn immers ook groen en men gelooft dat de groene groenten een financieel voorspoedig jaar symboliseren.