Oktoberfest met echte pretzels!

Nog even en het Oktoberfest gaat weer volop van start! Denkt u bij het horen van die naam ook altijd meteen aan bier en braadworst? Natuurlijk, die worden volop gegeten. Maar ook pretzels zijn razend populair tijdens de Duitse oogstfeesten! En het leuke is: u maakt ze heel eenvoudig zelf. 

Oktoberfest met echte pretzels!

Doe 400 gram bloem, 7 gram droge gist, een theelepel kristalsuiker, twee theelepels bakpoeder en een theelepel zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 250 ml warm water in. Kneed dit geheel in 8 minuten tot een soepel deeg en laat het vervolgens 30 minuten rijzen. Verwarm alvast de oven voor op 225 ºC.

Na een half uur kneedt u het deeg nogmaals door en verdeelt u het in tien gelijke stukjes. Die rolt u uit tot rolletjes van ongeveer 40 cm lang. Leg elk rolletje in een U-vorm, neem de uiteinden en draai die een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Leg de pretzels vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. 

Splits 1 ei en bestrijk de pretzels met de eidooier (het eiwit gebruikt u niet*). Bestrooi de pretzels met 1 eetlepel grof zeezout en laat ze nog tien minuten rijzen. Bak ze daarna in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten bruin en gaar. Eet smakelijk! 

* Vindt u het zonde om het eiwit weg te gooien? Maak er dan schuimpjes van! Klop het eiwit in een vetvrije kom op en doe er gaandeweg 50 gram suiker bij. Spuit het mengsel in toefjes op vetvrij bakpapier en bak de schuimpjes een uur in de oven op 100 graden. Ze zijn goed wanneer ze snel loskomen van het bakpapier. 

Bron: AH.nl