Kruiden uit eigen keuken

Een potje gedroogde kruiden is handig tijdens het koken. Maar eigenlijk zijn verse kruiden vaak gevallen veel lekkerder en de meeste kruiden groeien in de keuken prima. Zo heb je gezellig groen in de keuken én altijd jouw favoriete kruiden binnen handbereik! Welke kruiden zijn onmisbaar?

Basilicum

Basilicum is misschien, na zout en peper, wel een van de meest gebruikte kruiden. Vooral in Italiaanse gerechten is het een belangrijk ingrediënt. Basilicum smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en het is bovendien ontstekingsremmend én goed voor de spijsvertering! 

Koriander

Volgens sommigen smaakt koriander naar zeep. Als je één van de mensen bent die er wel van houdt, is het een perfect ingrediënt in met name Indiase, Griekse en Thaise gerechten. Het is bovendien heel gezond. Koriander voorkomt een opgeblazen gevoel, vermindert branderigheid van de maag en bevordert de eetlust. Ook schijnt het te helpen bij verkoudheid, griep en stress.

Dille

Onmisbaar voor visliefhebbers: dille. Maar ook bij vlees, kip en kaas smaakt dille heerlijk. Het kruid is bovendien rijk aan vitamine C, bevordert de nachtrust en – handig voor jonge moeders! - werkt stimulerend bij borstvoeding.

Oregano

Een heerlijk kruid, maar het kan wel snel gaan overheersen. Niet teveel ineens afknippen van de plant dus! Griekse en Italiaanse gerechten, zoals tomatenschotels of aardappelgerechten, kan je op smaak brengen met dit heerlijke kruid. Het is bovendien ontsmettend en pijnstillend. 

Munt

Een vreemde eend in de bijt, want munt gebruik je misschien niet zo vaak bij het koken – hoewel muntsaus bij een lamsboutje heerlijk is! Maar met een muntplantje in de keuken heb je altijd alles bij de hand voor een lekker kopje verse muntthee. In de zomer breng je koud water op smaak met wat schijfjes citroen en een paar takjes munt. Een uurtje in de koelkast en je hebt heerlijk fris water. 

Tip: kruidenschaar

Er zijn speciale kruidenscharen te koop met maar liefst vijf bladen, waarmee je kruiden heel snel fijn kunt knippen. Handig!