Kliekjes bewaren en gebruiken: drie tips

1 september is Antiverspillingsdag. Helaas nog steeds nodig, want er wordt veel eten weggegooid dat nog prima gebruikt had kunnen worden! Je moet alleen wél even weten hoe je die kliekjes het beste kunt bewaren en gebruiken. Met onze tips is dat een eitje. 

  1. Bewaar kliekjes niet te lang. Drie dagen in de koelkast en een maand in de vriezer: dat is ongeveer de bewaartijd die je het beste aan kunt houden. Bewaar je je kliekjes langer, dan ontstaat er risico op bederf. En ziek worden? Dat wil je niet! 
  2. Wees creatief met kliekjes. Je kunt je restjes natuurlijk rechtstreeks in de pan doen en opwarmen. Maar er is zoveel meer mogelijk dan alleen opwarmen! Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Mix verschillende groenten door elkaar en maak er een quiche van. Of bewaar dat ene stukje stokbrood en bak er croutons van. 
  3. Sommige groenten kun je met een beetje aandacht en geduld weer opkweken. De bodem van een slakrop of de bodem van bleekselderij bijvoorbeeld kun je een laagje water zetten en later in de volle grond planten. Ook van een kruidenplantje uit de supermarkt kun je nog lang plezier hebben. Splits de plant in twee of drie delen en plant ze in de volle grond of een grote bloembak. Elk deel zal uiteindelijk uitgroeien tot een grote plant. 

Voor het veilig en gezond bewaren van kliekjes heb je natuurlijk wél een goede koelkast nodig. Hoe kies je de juiste koelkast? Met onze tips wordt het een eitje!