Kerst? Voorkom een volle koelkast

Het is bijna Kerstmis! Heb jij vrienden en familie over de vloer? Een vol huis betekent een volle koelkast. Superkeukens geeft je enkele tips hoe je ruimte in de koelkast bespaart, want niet alle producten hoeven koud te staan.

We zijn vaak geneigd om etenswaren in de koelkast te bewaren. Wanneer het eten wordt gekoeld, dan zal het langer houdbaar zijn, is de gedachte. Dit is echter een misvatting, want sommige producten blijven juist langer goed wanneer ze op kamertemperatuur of in de kelder bewaard worden. Bekijk hieronder een opsomming met voedingswaar en voedingsproducten die je buiten de koelkast kan houden. Neem de tips ter harte en voorkom een overvolle koelkast met Kerst.
 

Fruit

Voor vrijwel alle fruitsoorten geldt: bewaar deze buiten de koelkast en ze worden vanzelf rijp en zoet. Wil je aardbeien, appels en druiven toch wat langer bewaren, dan kan je ze het beste in de koelkast plaatsen. 
 

Avocado’s

Alle avocado-liefhebbers opgelet: deze tropische vrucht hoef je niet in de koelkast te bewaren: buiten de koelkast wordt hij sneller rijp, zodat hij gemakkelijk gegeten kan worden. Wil je een halfje bewaren? Plaats de halve avocado mét pit in de koelkast. 
 

Tomaten

Tomaten hebben een vollere smaak wanneer ze op kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast kan er namelijk voedselverderf optreden. Let wel op: deze rode vruchten kan je het beste op een donkere plek bewaren, zodat het zonlicht er niet bij komt. 
 

Basilicum

Basilicum wordt in de supermarkt in de koeling bewaard, maar dit is niet noodzakelijk. Basilicum kan je het beste buiten de koelkast bewaren als een bos bloemen: de stengels van de plantjes staan in het laagje water. 
 

Pittige sauzen

Pittige sausjes als ketjap en sambal hoef je niet in de koelkast te plaatsen. Deze sauzen kunnen heel goed buiten de koelkast bewaard worden, want ze bederven niet. 
 

Twijfel je of je een bepaald product buiten de koelkast kunt bewaren? Vaak staat er op de verpakking hoe het product bewaard moet worden. Staat dit er niet op, ga dan na waar de supermarkt het product bewaard. Zo maak je gemakkelijk de keuze voor koelkast, vriezer of de voorraadkast!