Hoe maak je optimaal gebruik van je oven?

Tips en tricks om het beste uit je oven te halen.  Waar moet je op letten, wat zijn veelgemaakte fouten en hoe maak je wél optimaal gebruik van jouw oven. 

Plaattaart, quiche, gegrilde groenten, ovenschotels, pizza’s en meer. De oven is niet meer weg te denken uit de keuken. En natuurlijk wil je optimaal gebruik maken van jouw oven, zodat je geen slappe ovenfrietjes, ingezakte soufflés of zwartgeblakerde groenten krijgt. Hoe je dat voorkomt en jouw oven optimaal inzet? Je leest het hier. 

De meest gemaakte fouten: 

 

  • Verkeerde ovenstand gebruiken 

De meeste ovens hebben heel veel verschillende standen: bovenwarmte, onderwarmte, hete lucht, grill en vaak ook nog tal van combinaties. Hier geldt: weet wat je doet. Let op het verschil tussen onder- en bovenwarmte en hetelucht. Zeker cakes kunnen erg droog worden wanneer je ze op de heteluchtstand bakt.

 

  • De oven overbelasten 

Proberen om te veel dingen tegelijk te koken vermindert de prestatie van je oven en verhoogt daarbij ook nog eens het risico op een brand in huis. Wanneer ovenroosters en -rekken volgepropt zijn, kan de verwarmde lucht niet vrij circuleren. De oplossing? Verspreid de kookduur en houd het voedsel warm op het fornuis door het te bedekken met een deksel of folie. 

 

  • Niet de juiste temperatuur selecteren 

Het voorverwarmen van je oven is erg belangrijk. Neem daar dan ook de tijd voor. Ben niet ongeduldig en zet niet meteen het eten, de schotels of de taarten in de oven, wanneer deze nog niet op de juiste temperatuur is. Wacht dus geduldig af tot de gewenste temperatuur is bereikt. 

 

  • Warmte verliezen 

Ook hier geldt weer, wees gedulding. Natuurlijk ben je benieuwd hoe het vlot met jouw gerecht. Maar het voortijdig openen van de oven is niet slim en in sommige gevallen zelfs funest voor je baksel. Want zeg maar dag tegen je soufflé wanneer je per ongeluk of expres de ovendeur opent. En laat je je bakplaat onder in je oven liggen, omdat hij in de keuken in de weg ligt? Niet doen, ook dan warmt je oven niet goed op! 

Kortom, houd deze tips in je achterhoofd wanneer je de oven gebruikt. Plus, is het altijd aan te raden om de gebruiksaanwijzing er nog eens op na te slaan, wanneer je twijfelt over het gebruik van een specifieke oven of een bepaalde ovenstand. 

 

Bij Superkeukens vind je de oven die bij jouw kookwensen past! 

Wil jij advies over welk type oven past bij jouw kookvoorkeuren en je keuken? Bij Superkeukens vind je een breed assortiment van allerlei apparatuur, waaronder diverse ovens. Of je nu gaat voor een conventionele oven, multifunctionele oven, stoomoven of elektrische oven. Onze professionals staan klaar om je te adviseren en om je te helpen met het maken van de juiste keuze die past bij jouw wensen! Plan gratis een adviesgesprek met ons in, of kom langs in één van de Superkeukens filialen bij jou in de buurt.