Herfstrecept: pompoensoep met zoete aardappel

Een lekker recept voor een verwarmende soep vól seizoensgroente, dat is deze pompoensoep met zoete aardappel. En je keuken geurt heerlijk wanneer deze pan staat te pruttelen op het vuur. Het recept vind je hier!

Een echte herfstheld, zo kunnen we de pompoen wel noemen! Of je nu kiest voor de klassieke muskaatpompoen, de hoikado of de flespompoen. Allemaal geven ze die verwarmende karakteristieke smaak. Zowel in een pasta, risotto, stoofschotel of puree. Heerlijk! Wij gaan voor een echte herfstklassieker: pompoensoep. En om ‘m nét wat meer diepte en karakter te geven, voegen we zoete aardappel toe en heerlijke aromatische kruiden zoals kaneel, komijn en kerrie. Dit is pompoensoep zoals je ‘m nog niet kent! 

 

Benodigdheden, voor een flinke pan soep: 

  • 3 eetlepels olijfolie 
  • 3 uien, grof gehakt 
  • 4 teentjes knoflook, geperst 
  • 2 theelepels kerriepoeder 
  • 1 theelepel komijnzaad 
  • 1 theelepel kaneel 
  • ½ theelepel chilivlokken 
  • ½ theelepel gemberpoeder 
  • 1 flespompoen à 1,5 kg, in blokjes gesneden 
  • 200 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden 
  • 1,5 L groentebouillon 
  • 400 g kokosmelk 
  • 1 snufje zout en peper naar smaak 

 

Bereidingswijze: 

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de ui tot deze glazig is.  
  2. Voeg de knoflook, kerriepoeder, komijnzaad, chili, kaneel en het gemberpoeder toe en bak even mee tot je de aroma’s goed begint te ruiken.  
  3. Voeg de pompoen en zoete aardappelstukjes toe, schep om met het kruidenmengsel en bak nog 1 minuut. 
  4. Voeg de bouillon toe en laat afgedekt 20 minuten sudderen. Wanneer je een grote pompoen hebt gebruikt en je merkt dat je te weinig bouillon hebt, voeg dan wat extra toe. 
  5. Nu is het tijd om de soep te pureren. Laat deze afkoelen en pureer daarna met de staafmixer tot een gladde emulsie. 
  6. Zet de pan met soep terug op het fornuis en voeg de kokosmelk toe. Laat de soep niet koken, maar verwarm deze tot nét voor het kookpunt. 
  7. Proef, en voeg naar smaak extra peper, zout of chili toe. 

Tip: Wanneer je de soep in kommen schept, garneer deze dan met wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld pompoenpitjes, koriander of dungesneden ringetjes lente-ui of chilipeper. Serveer met (naan)brood.  

 

Eet smakelijk!