Handige tips voor een stressvrij Kerstdiner

Maak je dit jaar het Kerstdiner klaar en schiet je nu al in de stress? Dit is nergens voor nodig! Met enkele handige tips word je stress weggenomen en zie je het Kerstdiner met vertrouwen tegemoet. Lees er hier meer over! 

De Kerstdagen komen er bijna weer aan. Vier je Kerst met familie of vrienden en heb je jezelf opgeworpen om het Kerstdiner te verzorgen? Het is hartstikke leuk om jouw gasten in de watten te leggen met een heerlijk Kerstdiner van vijf, zes of zeven gangen. Toch kan het bereiden van het Kerstdiner ook voor spanning en stress zorgen. Superkeukens deelt enkele praktische tips, zodat je stressvrij aan het Kerstdiner kunt beginnen!
 

Tip 1: Zoek recepten en kies de gerechten 

Een goed Kerstdiner begint met goed voorwerk. Blader door kooktijdschriften en kookboeken en selecteer de gerechten die je wil maken. Knip de recepten uit en bewaar ze bij elkaar, bijvoorbeeld in een mapje of bind ze bij elkaar met een nietmachine.
 

Tip 2: Probeer gerechten alvast uit

Heb je jouw keuze gemaakt uit alle recepten en weet je welke gerechten je wil maken? Mooi zo! Maak je gerechten die je nog nooit eerder gemaakt hebt en vind je dit spannend? Probeer het gerecht dan een keertje uit, bijvoorbeeld twee weken of een week voor het Kerstdiner. Zo weet je exact hoe de bereiding in zijn werk gaat. Ook kan je het gerecht proeven en naar wens het recept aanpassen. 
 

Tip 3: Haal de boodschappen op tijd in huis

Ga je in de dagen voorafgaand aan Kerst naar de supermarkt, dan kun je over de koppen lopen. Ga bijvoorbeeld een paar dagen vóór Kerst naar de winkel en sla alvast een groot deel van jouw boodschappen in. Heb je producten nodig die dagvers ingekocht moeten worden, ga dan in alle vroegte naar de supermarkt. Zo ben je de mensenmassa voor en is er nog voldoende op voorraad. 
 

Tip 4: Maak sommige gerechten al een dag eerder

Voorwerk is het allerbelangrijkste. Snijd alle ingrediënten voor en zet alles gewassen en gesneden in de koelkast. Sommige gerechten kan je eerder bereiden, zoals de soep of het toetje. Deze kan je de dag of de ochtend voorafgaand al klaarmaken. 
 

Tip 5: Dek de tafel alvast

Verwacht je jouw gasten aan het einde van de middag? Zorg dat je de tafel al gedekt hebt. Zo heb je de tijd om de tafel feestelijk te dekken en kan je snel nog even nakijken waar welk servies moet staan. Een gedekte tafel ziet er niet alleen feestelijk uit, het nodigt jouw gasten ook uit om plaats te nemen.
 

Tip 6: Geniet, geniet, geniet! 

De laatste (en de belangrijkste) tip: geniet! Wanneer jouw gasten zijn gearriveerd, is het wel zo leuk om hen op ontspannen wijze te verwelkomen en een gezellig praatje te maken. Een handige tip: las na iedere gang een korte pauze in, waarbij de gasten kunnen bijpraten en relaxen in de woonkamer. Je kan tijdens deze pauzes naar de keuken om de volgende gang te bereiden. Neem de tijd, een Kerstdiner kan met gemak vijf tot zes uur in beslag nemen.