Handige tips voor een stressvrij Kerstdiner

Maakt u dit jaar het Kerstdiner klaar en schiet u nu al in de stress? Dit is nergens voor nodig! Met enkele handige tips wordt uw stress weggenomen en ziet u het Kerstdiner met vertrouwen tegemoet. Lees er hier meer over! 

Handige tips voor een stressvrij Kerstdiner

De Kerstdagen komen er bijna weer aan. Viert u Kerst met familie of vrienden en heeft u zich opgeworpen om het Kerstdiner te verzorgen? Het is hartstikke leuk om uw gasten in de watten te leggen met een heerlijk Kerstdiner van vijf, zes of zeven gangen. Toch kan het bereiden van het Kerstdiner ook voor spanning en stress zorgen. Superkeukens deelt enkele praktische tips, zodat u stressvrij aan het Kerstdiner kunt beginnen!
 

Tip 1: Zoek recepten en kies de gerechten 

Een goed Kerstdiner begint met goed voorwerk. Blader door kooktijdschriften en kookboeken en selecteer de gerechten die u wilt maken. Knip de recepten uit en bewaar ze bij elkaar, bijvoorbeeld in een mapje of bind ze bij elkaar met een nietmachine.
 

Tip 2: Probeer gerechten alvast uit

Heeft u uw keuze gemaakt uit alle recepten en weet u welke gerechten u wilt maken? Mooi zo! Maakt u gerechten die u nog nooit eerder gemaakt heeft en vindt u dit spannend? Probeer het gerecht dan een keertje uit, bijvoorbeeld twee weken of een week voor het Kerstdiner. Zo weet u exact hoe de bereiding in zijn werk gaat. Ook kunt u het gerecht proeven en naar wens het recept aanpassen. 
 

Tip 3: Haal de boodschappen op tijd in huis

Gaat u in de dagen voorafgaand aan Kerst naar de supermarkt, dan kunt u over de koppen lopen. Ga bijvoorbeeld een paar dagen vóór Kerst naar de winkel en sla alvast een groot deel van uw boodschappen in. Heeft u producten nodig die dagvers ingekocht moeten worden, ga dan in alle vroegte naar de supermarkt. Zo bent u de mensenmassa voor en is er nog voldoende op voorraad. 
 

Tip 4: Maak sommige gerechten al een dag eerder

Voorwerk is het allerbelangrijkste. Snijd alle ingrediënten voor en zet alles gewassen en gesneden in de koelkast. Sommige gerechten kunt u eerder bereiden, zoals de soep of het toetje. Deze kunt u de dag of de ochtend voorafgaand al klaarmaken. 
 

Tip 5: Dek de tafel alvast

Verwacht u uw gasten aan het einde van de middag? Zorg dat u de tafel al gedekt heeft. Zo heeft u de tijd om de tafel feestelijk te dekken en kunt u snel nog even nakijken waar welk servies moet staan. Een gedekte tafel ziet er niet alleen feestelijk uit, het nodigt uw gasten ook uit om plaats te nemen.
 

Tip 6: Geniet, geniet, geniet! 

De laatste (en de belangrijkste) tip: geniet! Wanneer uw gasten zijn gearriveerd, is het wel zo leuk om hen op ontspannen wijze te verwelkomen en een gezellig praatje te maken. Een handige tip: las na iedere gang een korte pauze in, waarbij de gasten kunnen bijpraten en relaxen in de woonkamer. U kunt tijdens deze pauzes naar de keuken om de volgende gang te bereiden. Neem de tijd, een Kerstdiner kan met gemak vijf tot zes uur in beslag nemen.