Handige tips om de BBQ schoon te maken

De zon schijnt! Dat kan maar één ding betekenen voor de grillmasters onder ons: Het BBQ seizoen is officieel geopend! Maar, voordat we aan de slag gaan, lees je hier fijne tips om de barbecue even goed te schrobben en klaar te maken voor het eerste gebruik sinds tijden. Lees snel verder en ontdek de handige tips!

Het is tijd om de barbecue tevoorschijn te halen. Maar het schoonmaken ervan, is nou niet bepaald iets waar we naar uitkijken. Toch is het heel belangrijk voor de levensduur van jouw barbecue, om deze natuurlijk ná gebruik, maar ook vóór het eerste gebruik sinds tijden, goed onder handen te nemen. We geven je daarom vijf handige tips voor het schoonmaken van je barbecue!

Een goede start

Natuurlijk wil jij graag zo snel mogelijk aan de slag om een heerlijk sateetje, burger of ander lekkers te bakken. Maar, let op! Voordat je begint met bakken en grillen is het zeer verstandig (én aan te raden), om het barbecuerooster goed in te smeren met een plantaardige olie (denk aan zonnebloem- of olijfolie). Zo voorkom je dat vlees, vis en groenten aanbakken aan het rooster.

Wacht niet tot de volgende dag

We snappen dat het schoonmaken van de barbecue wel het laatste is waar je op zit te wachten na een gezellig etentje. Maar, doe het toch maar! Hoe langer je namelijk wacht met schoonmaken van je barbecue, hoe meer kans je hebt dat het vet, de etensresten en andere viezigheden zijn aangekoekt en hardnekkige vlekken worden. Ga aan de slag als het rooster nog een beetje warm is. Met een staalborstel verwijder je eenvoudig het vuil. Spoel af en droog af. Smeer het rooster in met wat plantaardige olie om roesten te voorkomen.

Vergeet de buitenkant van de barbecue niet!

Zodra het rooster en de binnenkant van je barbecue weer blinkend schoon is, vergeet dan niet om ook de buitenkant een goede wasbeurt te geven. Een emmertje warm water met was afwasmiddel of allesreiniger is alles wat je nodig hebt. Neem de barbecue af met een droge schone doek om hem streeploos schoon te maken!

Verwarm je BBQ

Wanneer je klaar bent met de (grote) schoonmaak, verwarm de barbecue dan minstens 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat achtergebleven schoonmaakmiddelen er worden afgebrand en dat de smaak van je eten bij een volgend gebruik niet wordt aangetast.

Niet vergeten…

Natuurlijk ben je een heel eind wanneer je jouw barbecue voor en na gebruik goed schoonmaakt. Maar, je bent er nog niet. Gedurende de maanden dat je de barbecue niet gebruikt is het aan te raden om deze goed te beschermen en af te dekken met een weerbestendige BBQ-hoes. Oók als je je barbecue binnen bewaart. Zo houd je je barbecue schoon en in goede conditie.

Met bovenstaande tips onderhoud je de barbecue en kan je een volgende keer binnen no time aan de slag met bakken en grillen! En, is het een dag wat minder lekker weer en blijft de barbecue ongebruikt? Dan kook of grill je gewoon een lekkere maaltijd in jouw Superkeuken!