Haal Griekenland in huis

Deze zomer slaan veel mensen hun vakantie naar Griekenland even over. Maar dat betekent nog niet dat je niet van de heerlijke Griekse keuken kan genieten. Gewoon uit je eigen keuken! Bijvoorbeeld met dit recept voor typisch Griekse walnotencake.

Ingrediënten 

Voor de cake:

  • 1 kopje olijfolie
  • 1 kopje suiker
  • 1 kopje melk
  • 6 eieren
  • 1 lepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 kopje walnoten (grof gemalen)
  • 3 kopjes zelfrijzend bakmeel

Voor de siroop:

  • 1 kopje suiker
  • 1 lepel honing
  • half kopje water
  • halve uitgeperste citroen

Bereidingswijze

Smeer de zijkanten van de springvorm in met olie en wat bakmeel of bloem. Bekleed de bodem met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden. Scheid de eieren, klop de eiwitten stijf en zet ze even apart. Mix in een beslagkom de olijfolie, de suiker en de eidooiers tot een glad beslag. Voeg er vervolgens de kaneel, kruidnagel en de walnoten aan toe en schep het bakmeel door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Vouw voorzichtig de eiwitten door het beslag zodat er een romige, luchtige massa ontstaat en doe het beslag in de springvorm. Laat de cake 50 minuten bakken en weersta de verleiding om de deur van de oven tussendoor open te doen – dan zakt de cake namelijk in! Na 50 minuten zet je de oven uit, maar laat je de deur nog even dicht. Pas na vijf minuten mag de deur open, maar de cake blijft dan nog tien minuten in de oven staan. Ondertussen kun je de siroop maken door alle ingrediënten in een kookpannetje te doen en dit langzaam te laten inkoken tot een siroop. Haal de cake uit de oven, giet de siroop erover en laat de cake langzaam inkoken. 

Serveertip

Lekker met een bolletje vanille- of kaneelijs en slagroom. 

Καλή όρεξη! (Eet smakelijk!)