(Eet geen) Dierendag

Het is weer bijna Dierendag. En hoe kun je de dieren nu beter in het zonnetje zetten dan door ze een dag níet te eten? Dat kun je natuurlijk doen door een vleesvervanger uit de koeling van de supermarkt te halen. Maar heb je zin om eens echt uit te pakken met een bijzonder vegetarisch gerecht, probeer dan eens dit vegetarische draadjes’vlees’ van jackfruit. 

Wat is jackfruit?

Jackfruit is een vrucht met een Aziatische oorsprong, die als vleesvervanger steeds populairder wordt. Niet zo gek: de structuur lijkt een beetje op die van bijvoorbeeld pulled pork, draadjesvlees of hachee. Daarmee kun je dus lekker variëren! Je kunt jackfruit in blik kopen in steeds meer supermarkten. Let er daarbij goed op dat je de juiste variant koopt. Er zijn er namelijk twee: zoet en hartig. De laatste is de variant die je voor dit gerecht nodig hebt en wordt ook wel ‘young jackfruit’ genoemd.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 rode uien
  • 600 gram jackfruit
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml rode wijn
  • Theelepel mosterd
  • Blikje tomatenpuree
  • Een beetje appelstroop
  • Klein groente bouillonblokje 
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm een scheutje olijfolie in een (gietijzeren) braadpan en fruit de gesnipperde uien aan. Spoel de jackfruit uit in een vergiet. Snijd de harde uiteindes eraf en pluk de jackfruit in stukken. Dit kun je met twee vorken doen, zoals bij pulled pork. Daarna voeg je de jackfruit toe aan de ui. Na ongeveer vijf minuten roer je de bloem en de rode wijn erdoor en voeg je de laurierblaadjes, de kruidnagels, de mosterd en de tomatenpuree samen met het bouillonblokje toe. Laat dit, met de deksel op de pan, ongeveer drie kwartier stoven. Roer af en toe om en trek af en toe met twee vorken de jackfruit nog wat verder uit elkaar. Wordt het te droog? Voeg dan wat extra water toe. Serveer het gerecht met aardappelpuree en rode kool met appeltjes voor het écht ouderwetse stoofvleesgevoel! Eet smakelijk.