Een schone keuken met kinderen: enkele tips

De meeste keukens krijgen ééns in het jaar een grote beurt, die vaak plaatsvindt in het voorjaar. In een ideale wereld kan je er weer een jaar lang tegenaan. Maar de ervaring leert dat wanneer je kinderen hebt, jouw keuken al snel een rommel kan worden. 
 

Ben je toe aan een schone keuken met kinderen? Pak jouw keuken eens aan met de volgende tips. 
 

Start met de keukenkastjes

Misschien zie je het niet, maar in de kastjes van jouw keuken krioelt het van de bacteriën. Er hoeft maar één vochtig glas te vroeg teruggezet te worden in de kast en het vocht kan al in de planken en lades trekken. Laat daarom jouw spullen goed drogen. In de tijd dat de glazen, borden, bekers en ander eetgerei aan het luchten is, heb je genoeg tijd om een doekje door de kastjes te halen. Voordat je de keukenspullen weer terugzet in de keukenkastjes, is het verstandig om een bepaald systeem te hanteren. Bepaalde specerijen kan je het beste op een hoge plek zetten, zodat ze lang goed blijven en zodat jouw kinderen er niet in de buurt van kunnen komen. Houdbare producten zijn beter bestendig tegen vocht en warmte, dus deze kunnen op verschillende plekken gestald worden. Houd wel rekening met de houdbaarheidsdatum.
 

Haal de besteklade leeg

Met name de bestekbak moet zo nu en dan leeggehaald worden en schoongemaakt. Doordat het bestek, de opscheplepels en andere grote kookattributen vaak op een hoop liggen, is het verstandig om zo nu en dan de lades schoon te maken. 
 

Orde in de koelkast

Ook in de koelkast kan je iedere plank inrichten met een thema. Smaakmakers gaan op de bovenste plank, waar de middelste gebruikt kan worden voor ontbijtproducten en zuivel. De onderste lades zijn door het ruime volume ideaal voor versproducten als groente en fruit. Door overzicht te bewaren, weet je altijd waar je wat kan vinden.
 

Apparatuur direct reinigen

Wil je minder vaak hoeven poetsen? Wacht dan niet te lang. Wanneer je magnetron vies is geworden door het opwarmen van een soepje, of jouw kip uit de oven is aangekoekt, haal er dan direct een doekje doorheen. Hoe sneller je vet en kookvocht aanpakt, des te eenvoudiger het is om schoon te krijgen. Ook kan je ervoor kiezen om met stoom te werken. Stoom zorgt ervoor dat (oude) etensresten losweken, waardoor het schoonmaken eenvoudiger gaat. Dit stoom krijg je door een bakje water met wat schijfjes citroen te verwarmingen. 
 

Folie op het fornuis

Tot slot de gouden tip: Leg vóór het koken een laag aluminiumfolie op het fornuis. Voorkomen is namelijk beter van genezen. Hoe goed je ook kan koken, er stroomt altijd wel eens iets over. Dan ben je blij wanneer een laag aluminiumfolie de klap opvangt. Scheur grote stukken folie af en maak (bij een gasfornuis) gaten op de plaats waar de gaspitten zitten.
 

Houd jouw keuken superschoon

Een schone keuken met kinderen kan een hele opgave zijn. Wil je meer weten over handige tips om jouw gloednieuwe keuken schoon te houden? Of ben je aan het kijken naar een nieuwe keuken, maar weet je niet precies hoe de keuken eruit moet komen te zien? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Liever iemand spreken in persoon, dan ben je welkom in één van onze filialen.