Een schone keuken met kinderen: enkele tips

De meeste keukens krijgen ééns in het jaar een grote beurt, die vaak plaatsvindt in het voorjaar. In een ideale wereld kunt u er weer een jaar lang tegenaan. Maar de ervaring leert dat wanneer u kinderen heeft, uw keuken al snel een rommel kan worden. 
 

Een schone keuken met kinderen: enkele tips

Bent u toe aan een schone keuken met kinderen? Pak uw keuken eens aan met de volgende tips. 
 

Start met de keukenkastjes

Misschien ziet u het niet, maar in de kastjes van uw keuken krioelt het van de bacteriën. Er hoeft maar één vochtig glas te vroeg teruggezet te worden in de kast en het vocht kan al in de planken en lades trekken. Laat daarom uw spullen goed drogen. In de tijd dat de glazen, borden, bekers en ander eetgerei aan het luchten is, heeft u genoeg tijd om een doekje door de kastjes te halen. Voordat u de keukenspullen weer terugzet in de keukenkastjes, is het verstandig om een bepaald systeem te hanteren. Bepaalde specerijen kunt u het beste op een hoge plek zetten, zodat ze lang goed blijven en zodat uw kinderen er niet in de buurt van kunnen komen. Houdbare producten zijn beter bestendig tegen vocht en warmte, dus deze kunnen op verschillende plekken gestald worden. Houd wel rekening met de houdbaarheidsdatum.
 

Haal de besteklade leeg

Met name de bestekbak moet zo nu en dan leeggehaald worden en schoongemaakt. Doordat het bestek, de opscheplepels en andere grote kookattributen vaak op een hoop liggen, is het verstandig om zo nu en dan de lades schoon te maken. 
 

Orde in de koelkast

Ook in de koelkast kunt u iedere plank inrichten met een thema. Smaakmakers gaan op de bovenste plank, waar de middelste gebruikt kan worden voor ontbijtproducten en zuivel. De onderste lades zijn door het ruime volume ideaal voor versproducten als groente en fruit. Door overzicht te bewaren, weet u altijd waar u wat kunt vinden.
 

Apparatuur direct reinigen

Wilt u minder vaak hoeven poetsen? Wacht dan niet te lang. Wanneer uw magnetron vies is geworden door het opwarmen van een soepje, of uw kip uit de oven is aangekoekt, haal er dan direct een doekje doorheen. Hoe sneller u vet en kookvocht aanpakt, des te eenvoudiger het is om schoon te krijgen. Ook kunt u ervoor kiezen om met stoom te werken. Stoom zorgt ervoor dat (oude) etensresten losweken, waardoor het schoonmaken eenvoudiger gaat. Dit stoom krijgt u door een bakje water met wat schijfjes citroen te verwarmingen. 
 

Folie op het fornuis

Tot slot de gouden tip: Leg vóór het koken een laag aluminiumfolie op het fornuis. Voorkomen is namelijk beter van genezen. Hoe goed u ook kunt koken, er stroomt altijd wel eens iets over. Dan bent u blij wanneer een laag aluminiumfolie de klap opvangt. Scheur grote stukken folie af en maak (bij een gasfornuis) gaten op de plaats waar de gaspitten zitten.
 

Houd uw keuken superschoon

Een schone keuken met kinderen kan een hele opgave zijn. Wilt u meer weten over handige tips om uw gloednieuwe keuken schoon te houden? Of bent u aan het kijken naar een nieuwe keuken, maar weet u niet precies hoe de keuken eruit moet komen te zien? Neem dan een kijkje op onze inspiratiepagina. Liever iemand spreken in persoon, dan bent u welkom in één van onze filialen.