Een kindvriendelijke keuken

Lekker koken met de kinderen: er is niets leukers! En het is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Want wanneer een kind van jongs af aan leert dat (gezond) koken leuk is, zal hij of zij later ook gemakkelijker de stap zetten om zelf gezond te gaan koken. Dan is het natuurlijk wél belangrijk dat de keuken een veilige en leuke plaats is voor jouw kleintje. Met deze tips word je keuken een waar kinderdomein. 

Krukje om mee te kijken

Het aanrecht is voor de meeste kinderen nét iets te hoog om goed mee te kunnen kijken. Je wil natuurlijk niet dat jouw kinderen gevaarlijk op de keukenstoel klimmen. Daarom is het handig om een veilig opstapje of krukje te kopen, dat jouw kinderen naast het aanrecht kunnen zetten als ze je willen helpen met bijvoorbeeld koekjes bakken of soep koken. 

Oven op veilige hoogte

Kinderen zijn erg nieuwsgierig. Dus die cake die onder het lampje in de oven aan het bakken is, heeft een enórme aantrekkingskracht op jouw kind. Voorkom ongelukken door de oven op ooghoogte te plaatsen. Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook veilig voor jouw kinderen. Er bestaan trouwens ook ovens met speciale dubbele glasplaten in de deur, die niet heet worden. 

Kook op inductie

Een inductiekookplaat verwarmt jouw pannen wel, maar wordt zelf niet warm. Dat is dus een stuk veiliger dan een gaskookplaat met open vuur of een ‘standaard’ elektrische kookplaat. Want jouw kindje kan zo zijn of haar handjes niet aan de kookplaat verbranden. Natuurlijk is het wel belangrijk om jouw kind te leren dat het niet aan de pannen mag komen, want de pannen zelf én de inhoud ervan zijn uiteraard wel kokend heet! 

Kindveilige stopcontacten

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om afdekplaatjes te gebruiken op de stopcontacten. Maar er zijn ook kindveilige wandcontactdozen te koop. En als je dan tóch de hele keuken gaat verbouwen, is het een kleine moeite om de stopcontacten ook meteen te vervangen! 

Kinderslotjes en hoekbeschermers

Een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje. Daarom kan je met hoekbeschermers voorkomen dat jouw kind zich stoot aan scherpe hoeken van jouw keuken. Beknelde vingertjes – of een ravage in de keuken – voorkom je door kinderslotjes op de keukenkastjes te plaatsen. Vaatwasblokjes kunnen er voor kinderen uitzien als smakelijke snoepjes. Berg deze en andere schoonmaakmiddelen veilig op in een hoge kast of een laag kastje voorzien van kinderslotje.

Kookplezier met de kinderen

Met deze veiligheidsmaatregelen kan je, samen met jouw kinderen, zorgeloos genieten van heerlijk koken en bakken in de keuken. Wil je ook een kindvriendelijke en mooie keuken? Kom dan naar Superkeukens. Jouw keukenadviseur voorziet je van een advies op maat, zodat je straks de perfecte keuken hebt om met jouw kinderen te koken!