Een kindvriendelijke keuken

Lekker koken met de kinderen: er is niets leukers! En het is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Want wanneer een kind van jongs af aan leert dat (gezond) koken leuk is, zal hij of zij later ook gemakkelijker de stap zetten om zelf gezond te gaan koken. Dan is het natuurlijk wél belangrijk dat de keuken een veilige en leuke plaats is voor uw kleintje. Met deze tips wordt uw keuken een waar kinderdomein. 

Een kindvriendelijke keuken

Krukje om mee te kijken

Het aanrecht is voor de meeste kinderen nét iets te hoog om goed mee te kunnen kijken. U wilt natuurlijk niet dat uw kinderen gevaarlijk op de keukenstoel klimmen. Daarom is het handig om een veilig opstapje of krukje te kopen, dat uw kinderen naast het aanrecht kunnen zetten als ze u willen helpen met bijvoorbeeld koekjes bakken of soep koken. 

Oven op veilige hoogte

Kinderen zijn erg nieuwsgierig. Dus die cake die onder het lampje in de oven aan het bakken is, heeft een enórme aantrekkingskracht op uw kind. Voorkom ongelukken door de oven op ooghoogte te plaatsen. Dat is niet alleen handig voor u, maar ook veilig voor uw kinderen. Er bestaan trouwens ook ovens met speciale dubbele glasplaten in de deur, die niet heet worden. 

Kook op inductie

Een inductiekookplaat verwarmt uw pannen wel, maar wordt zelf niet warm. Dat is dus een stuk veiliger dan een gaskookplaat met open vuur of een ‘standaard’ elektrische kookplaat. Want uw kindje kan zo zijn of haar handjes niet aan de kookplaat verbranden. Natuurlijk is het wel belangrijk om uw kind te leren dat het niet aan de pannen mag komen, want de pannen zelf én de inhoud ervan zijn uiteraard wel kokend heet! 

Kindveilige stopcontacten

Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om afdekplaatjes te gebruiken op de stopcontacten. Maar er zijn ook kindveilige wandcontactdozen te koop. En als u dan tóch de hele keuken gaat verbouwen, is het een kleine moeite om de stopcontacten ook meteen te vervangen! 

Kinderslotjes en hoekbeschermers

Een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje. Daarom kunt u met hoekbeschermers voorkomen dat uw kind zich stoot aan scherpe hoeken van uw keuken. Beknelde vingertjes – of een ravage in de keuken – voorkomt u door kinderslotjes op de keukenkastjes te plaatsen. Vaatwasblokjes kunnen er voor kinderen uitzien als smakelijke snoepjes. Berg deze en andere schoonmaakmiddelen veilig op in een hoge kast of een laag kastje voorzien van kinderslotje.

Kookplezier met de kinderen

Met deze veiligheidsmaatregelen kunt u, samen met uw kinderen, zorgeloos genieten van heerlijk koken en bakken in de keuken. Wilt u ook een kindvriendelijke en mooie keuken? Kom dan naar Superkeukens. Uw keukenadviseur voorziet u van een advies op maat, zodat u straks de perfecte keuken heeft om met uw kinderen te koken!