Duurzaamheid in de keuken? Enkele tips

Duurzaamheid is een hot topic. Wil je een steentje bijdragen aan het milieu? Met enkele kleine aanpassingen kan je ook jouw keuken verduurzamen! Superkeukens geeft enkele tips voor duurzaamheid in de keuken.

Een duurzame keuken past helemaal bij de trends van 2020. Maar hoe krijg je meer duurzaamheid in je keuken? Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, kan je beginnen met je oude keuken: wat is nog bruikbaar, wat zou je mee willen nemen naar je nieuwe keuken? Als je niets mee wil nemen, kan je alle materialen (laten) scheiden. Zo kunnen ze later gerecycled worden.
 

Duurzame materialen in je keuken

Als je een keuken gaat kopen, kan je beginnen met de materialen voor de kasten en fronten: FSC-hout en duurzaam gewonnen materialen. Een andere handige manier is het gebruik van standaardmaten. Dit is niet alleen goedkoper, maar het is ook minder arbeidsintensief en het genereert minder afval. De rest van het verduurzamen van je keuken draait voornamelijk om de apparatuur. Het mag voor zich spreken dat apparaten met A+++-energielabel het meest energiezuinig zijn. Laat je hier dus goed over informeren. Ter vergelijking: een koelkast met A+-label verbruikt twee keer zoveel energie als een koeler met label A+++.
 

Koken in de groene keuken

Koken op gas gaat er langzaam maar zeker uit. De (op dit moment) onbetwiste vervanger is de inductiekookplaat. Je eten wordt sneller warm op inductie dan op gas. De inductiekookplaat draait volledig op elektriciteit en ziet er ook nog eens erg strak uit. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een extra stroomgroep nodig hebt in je meterkast. Eveneens een duurzame investering is een combi-kokendwaterkraan. Omdat deze kranen over een eigen boiler beschikken, duurt het minder lang om warm (of kokend, gekoeld of bruisend) water te krijgen.
 

Duurzame keukens bij Superkeukens

Je keuken verduurzamen kan op veel verschillende manieren. Bij Superkeukens helpen we je graag met het maken de juiste keuze voor jouw duurzame en energiezuinige droomkeuken. Mocht je er dus nog niet uit zijn voor jouw nieuwe keuken of ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze showrooms. Onze keukenspecialisten helpen je graag met een passend advies!