Tips voor het kiezen van je vaatwasser

Een vaatwasser is allang niet meer het luxeproduct dat het vroeger was. Sterker nog: in bijna geen enkele nieuwe keuken ontbreekt dit handige apparaat. Maar het kiezen van een vaatwasser is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Met deze tips van Superkeukens maak jij de juiste keuze!

  1. Inbouw of vrijstaand? Wanneer je keuken aan vervanging toe is – of de vaatwasser zelf, natuurlijk – is het de vraag of je kiest voor een inbouwvaatwasser of niet. Voor beide keuzes is wat te zeggen. Als jij houdt van een industriële look met veel RVS in je keuken, of een strakke look met zwart, kan een vrijstaande vaatwasser een perfecte keuze zijn. Zeker wanneer je meer vrijstaande apparatuur in je keuken hebt, zoals een Amerikaanse koelkast of een groot losstaand fornuis. De meeste mensen kiezen echter voor een inbouwvaatwasser, waarbij de apparatuur is weggewerkt achter een keukenfrontje. Tegenwoordig laat een LED-lampje op de vloer vaak zien of de vaatwasser in gebruik is. Handig! 
  2. Kies de juiste maat. Vaatwassers zijn er in diverse afmetingen. Wanneer je een kleine keuken hebt of alleen woont, kan het gunstig zijn om voor een wat kleinere vaatwasser te kiezen. In de praktijk betekent dat meestal een smallere afwasmachine: waar een standaardvaatwasser 60 cm breed is, is een smalle vaatwasser 45 cm breed. 
  3. Let op het energieverbruik. Alle apparatuur komt tegenwoordig met een energielabel; dat is verplicht. Denk niet: alles met een A is goed. Want ook energielabel A is weer onderverdeeld in diverse classificaties. Wil je de állerzuinigste vaatwasser die er is? Kies dan voor een vaatwasser met energielabel A+++. 
  4. Minder bukken. Buk je niet graag of heb je last van bijvoorbeeld je rug? Kies in je keukenontwerp voor een vaatwasser die wat hoger geplaatst is of voor een variant met een ingebouwde comfortift.

Advies op maat bij Superkeukens

Er komt dus heel wat kijken bij het kiezen van een vaatwasser. Kom je er zelf niet uit of wil je je vaatwasser eerst met eigen ogen zien, voordat je hem koopt? Je keukenadviseur bij Superkeukens helpt je graag bij het uitzoeken van de perfecte vaatwasser voor jouw keuken. Maak een afspraak bij de keukenzaak bij jou in de buurt en ontdek welke vaatwasser het beste bij jouw wensen past!