De voordelen van

Centrale afzuiging in je kookplaat

Hoewel je een afzuigkap prima af kunt stemmen met je keuken, is het toch een element dat een beetje uit de toon valt. Gelukkig is daar tegenwoordig met de geïntegreerde afzuiging in je kookplaat een mooie oplossing op gevonden. Superkeukens helpt je in deze blog graag in je keus voor deze manier van afzuiging.

De zogenaamde downdraft afzuigkap is een recente uitvinding waarmee een hangende afzuigkap niet meer nodig is. Vooral in inductiekookplaten zie je deze soort afzuiging steeds vaker terugkomen. De werking is eigenlijk erg simpel: in plaats van dat je kookdampen omhoog worden gezogen – en er dus een relatief grote afstand afgelegd moet worden – worden ze naar beneden gezogen. Vervolgens zijn er twee manieren waarop deze lucht behandeld wordt. Bij de eerste wordt de lucht naar buiten geblazen, de tweede optie werkt met verschillende filters om de lucht te reinigen en weer terug te blazen in je keuken.

Voordelen van een kookplaat met afzuiging

Het grootste voordeel van een dampkap in je werkblad is dat je niet meer tegen je afzuigkap hoeft aan te kijken. Omdat hij weggewerkt is in je kookplaat en keukenblad, oogt je keuken veel ruimtelijker. Daarbij worden je kookdampen veel sneller en beter opgezogen omdat het direct naast je pannen zit. De afzuiging gebeurt met een snelheid van vier meter per seconde, terwijl de dampen maar één meter per seconde afleggen. Daarbij is centrale afzuiging veel stiller: omdat het weggewerkt is en dichter op het vuur zit, is er minder kracht nodig en dus minder lawaai. En voor de langere mensen onder ons: je stoot je hoofd niet meer!

Zijn er ook nadelen?

Helaas is de geïntegreerde afzuigkap nog niet volmaakt. Hoe fijn het ook is dat de kap in je kookplaat zit, het is ook een verzamelplaats voor etensresten. Daarbij zul je hem ook vaker moeten schoonmaken, zeker als je geen afvoer naar buiten hebt. Omdat de afzuiging in je werkblad is weggewerkt, ben je ook meteen ruimte in je kast eronder kwijt: de motor en de kap zelf moeten ergens heen. Daarbij is de prijs van centrale afzuiging in je kookplaat nog aan de hoge kant, zeker omdat nog niet alle kookplaatfabrikanten een downdraft mogelijkheid hebben.

Is een kookplaat met afzuiging wat voor mij?

Wellicht heb je de mogelijkheid van afzuiging in de kookplaat al eens gezien of ben je er nog totaal niet in thuis. In dat geval staan de keukenadviseurs van Superkeukens voor je klaar. Graag helpen we je in de keuze als je een nieuwe keuken gaat kopen. Maak dus snel een afspraak en kom langs!