Dé tips tegen aangekoekte vaat

Een voordeel van lekker kokkerellen in jouw Superkeuken? Een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd waar je trots op kunt zijn! Vervelend nadeel? Aangekoekte ovenschalen en pannen die niet in de vaatwasser kunnen... Met deze tips wordt alles superschoon en heb je er (bijna) geen omkijken meer naar!

Sommige pannen en (oven)schalen mogen helaas niet in de vaatwasser. En wanneer de afwas zich opstapelt in je gootsteen, zijn alle tips welkom. In deze blog vind je handige tips zodat de aangekoekte vaat snel verleden tijd is! Probeer de volgende technieken:

De kokend water methode

Bij zwartgeblakerde roestvrijstalen pannen met een aangekoekte bodem en etensrestjes, laat je de pan nog even op het vuur staan. Voeg kokend water toe en laat het vijf minuutjes pruttelen. Giet het water af en veeg met een schuursponsje de restjes eraf. Werkt overigens ook voor glazen of metalen ovenschalen! (Niet proberen bij pannen met een anti-aanbaklaag.)

Een warmwaterbad

Wanneer je wat langer de tijd hebt, of er even geen omkijken naar wil hebben, ga dan voor een warmwaterbadje. Aangekoekte etenswaren in bakblikken en ovenschalen (zoals brownies of lasagne) lossen gemakkelijk op in een kwartiertje weektijd. Hardnekkig aangekoekt vuil? Laat het een hele nacht weken en was de vaat ’s ochtends af.

Baking soda, azijn en citroensap

Krijg je de vaat nog steeds niet schoon? In de voorraadkast vind je je hulptroepen! Baking soda, natuurazijn en vers citroensap zijn een supercombi. Gebruik deze drie-eenheid tijdens de kokend water methode voor een versnelde reiniging van je vaat! Je pannen zullen extra schoon en glanzend worden.

Bonustip: Wrijf een halve citroen rond de bodem en zijkanten van roestvrijstalen pannen voor extra glans; spoel af en laat aan de lucht drogen.

Superkeukens heeft de beste schoonmaaktips!

Ben je op zoek naar nog meer handige tips? Die delen we natuurlijk graag met je. In onze blogs lees je fijne adviezen, makkelijke trucjes en nog veel meer toptips! Bijvoorbeeld tips voor het schoonmaken van je koelkasthet onderhouden van houten keukenaccessoires zoals borrel- en snijplanken. En welk keukengerei mag eigenlijk niet in de vaatwasser? Met al deze tips wordt (en blijft), jouw superkeuken superschoon!