De keukenachterwand: trendy ideeën en tips!

De achterwand in de keuken is een belangrijk designelement. Het is de perfecte manier om kleur toe te voegen aan een ruimte, of om een kleurrijk statement te maken. Nu vraag je je natuurlijk of wat de verschillende opties zijn. We vertellen je er alles over in deze blog!

Met een keukenachterwand kun je tegenwoordig alle kanten op. Kies uit verschillende materialen, texturen, kleuren en zelfs prints en designs. Zo geef je je jouw (nieuwe) keuken een frisse look en maak je een heus statement. Wij geven je alle knowhow en tips om jouw keukenachterwand naar een hoger niveau te tillen.

Wat is een keukenachterwand en waarom heb je er een nodig?

De wand in je keuken wordt ook wel de spatwand genoemd. We bedoelen hiermee het stukje muur tussen je aanrecht en bovenste keukenkastjes. Deze achterwand bevindt zich, zoals gezegd, onder andere achter je je kookplaat of fornuis. Het nut van zo’n wand? Het beschermen van de muur. Deze plek in de keuken is namelijk gevoelig voor (vet)vlekken, water en hitte. Een achterwand is gemakkelijk schoon te maken en is waterafstotend. Zorg er wel voor dat de onderkant bij het aanrecht goed wordt afgekit zodat er geen water tussen de muur de keukenwand komt.

Hoe kies je een keukenachterwand die past bij jou?

Kies het materiaal van de keukenwand op basis van duurzaamheid en onderhoudsbehoeften. Je wil natuurlijk dat de wand lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is. Qua kleur raden we aan om te kiezen voor iets wat past bij de algemene uitstraling van je keuken. Zorg dat het matcht met de kasten, de muurkleur en overige accenten. Met matchen bedoelen we niet dat de achterwand dezelfde kleur of tint moet hebben als de kasten. Het is ook heel mooi om voor een heel contrasterende kleur te kiezen. Die kleur kun je vervolgens weer terug laten komen in bijvoorbeeld accessoires.

Materiaaltips en -ideeën voor jouw keukenachterwand

Keukenwanden zijn er in verschillende materialen. Het is aan jou welke look en feel je wil uitstralen in jouw keuken. Momenteel populair zijn;

  • Tof tegelwerk

Keramieken tegels zijn de meest voorkomende keuze in tegelmateriaal. Kies bijvoorbeeld voor een bijzonder design of plaats de tegels in een spannend patroon. Populair zijn momenteel de pasteltinten, gecombineerd in diverse tinten van dezelfde kleurfamilie. Zin in een wat gedurfdere look? Kies voor uitgesproken kleuren zoals roze, groen of oranje.

  • Overige opties

Maar er zijn ook zeker andere populaire opties als het aankomt op tegelwerk, zoals natuursteen (marmer, graniet of leisteen). Metaal, RVS en koper geven een strakke, moderne vibe. En ga voor glas wanneer je weinig natuurlijk licht hebt of een kleine keuken. Glas reflecteert namelijk de overige lichtbronnen waardoor je een licht effect krijgt.

Superkeukens adviseert en inspireert je bij het kiezen van jouw keukenachterwand!

Kom je er niet helemaal uit, vind je het lastig om te kiezen tussen de verschillende materialen en opties, of wil je zien waar anderen voor gekozen hebben? Op de Superkeukens website stel je gemakkelijk jouw eigen moodboard samen. Alle beelden die je mooi vind kun je eenvoudig delen met een keukenadviseur van Superkeukens. Hierna maak je een ontwerpafspraak in één van onze showrooms en helpen we je met het realiseren van jouw nieuwe Superkeuken.