Croissantjes? Lekker zelf bakken!

Een lekker warm en vers croissantje is de ultieme weekendverwennerij. Natuurlijk kan je kiezen voor afbakcroissantjes uit een blikje of uit het broodschap in de supermarkt. Maar zelf maken is eigenlijk veel leuker, en echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het vergt alleen wel wat geduld, want het deeg heeft meerdere bewerkingen én een nachtje rust nodig om de perfecte structuur te krijgen.  

Ingrediënten

•    500 gram tarwebloem voor brood
•    50 gram witte basterdsuiker
•    15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
•    300 ml melk, lauwwarm
•    250 gram koude boter, in blokjes
•    1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

Meng de bloem, suiker en 10 g zout in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn. Meng de gist en melk al roerend door het bloemmengsel en laat dit vijftien minuten staan. Kneed het deeg op een met olijfolie bestreken werkvlak tien minuten door tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het, afgedekt met plasticfolie, op een warme plek 45-60 minuten rijzen tot het volume is verdubbeld. Leg het deeg weer op het werkvlak, druk alle lucht eruit, leg het terug in de kom en laat het afgedekt in de koelkast 6-8 uur rusten.

Neem het deeg na de rusttijd uit de koelkast en druk het op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een kruis, waarvan het middenstuk zo'n twaalf cm groot is. Leg een kwart van de klontjes boter in het middenstuk en vouw de andere deegstukken er één voor één over, en leg er steeds een kwart van de boterklontjes tussen. Rol het deeg uit tot een lap van 25 x 50 cm en zorg dat de boter er niet tussenuit wipt. Vouw de lap in drieën, rol hem opnieuw uit en vouw weer in drieën. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast 30 minuten rusten. Herhaal het uitrollen en rusten nog twee keer en laat het deeg tot slot een nacht in de koelkast rusten.

Rol het deeg hierna opnieuw uit tot een lap van 45 x 35 cm en 5 mm dik. Snijd het deeg in zes rechthoeken en snijd deze diagonaal in driehoeken. Rol de driehoeken losjes op, begin aan de lange, smalle kant. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een met bloem bestoven doek. Laat de croissants nog een tot anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de croissants met ei en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de croissants in 15-20 minuten goudbruin en gaar.