Botanische keuken: planten in jouw keuken!

Plantenliefhebbers opgelet: staat jouw huis bomvol planten? Zet deze planten ook in jouw keuken en creëer een botanische keuken! Er zijn enkele praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Lees er meer over.

Als je fan bent van planten, wil je ze het liefst overal in je huis hebben. De woonkamer, de badkamer en de slaapkamer … geen kamer wordt overgeslagen, want kamerplanten maken het overal gezellig en levendig. Maar toch is er één plek in huis die je misschien wel vermijdt: de keuken. Niet alle planten zijn namelijk geschikt om in de keuken gezet te worden. 
 

Planten in de keuken? Even goed opletten

Het is niet verstandig om elke plant zomaar in je keuken te zetten. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat weinig mensen ze in de keuken hebben staan. Toch is dat zonde, want nadat je jezelf erin verdiept hebt, kan je helemaal los gaan. Wij zetten de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden op een rij:

 • Giftige planten
  In de keuken maak je je eten klaar. Deze plek wil je dan ook niet uitrusten met giftige planten Voorbeelden van giftige (kamer)planten zijn hortensia’s, begonia’s, sierpepers en aronskelken
   
 • Lichtinval
  In een keuken heb je te maken met verschillende lichtinvallen. De ene keuken is namelijk omringd door ramen en de andere keuken krijgt amper zonlicht. Kijk voordat je een plant aanschaft hoeveel licht die nodig heeft en of dat past bij jouw keuken. 
   
 • Luchtvochtigheid
  Tijdens het bakken, koken en afwassen ontstaat waterdamp en dit zorgt ervoor dat een keuken een hoge luchtvochtigheid heeft. Niet alle planten kunnen hier tegen, dus houd hier rekening mee bij het aanschaffen van kamerplanten. 
   

Geschikte planten voor in de keuken

Er zijn gelukkig ook planten die uitermate geschikt zijn voor de keuken. Een voor de hand liggende plant is de kruidenplant. Die is niet te missen in jouw keuken, want het is ook een lekkere toevoeging voor het eten wat je bereidt. Ook hangplanten zijn ideaal in de keuken. Zeker wanneer er weinig ruimte in de keuken is, bieden hangplanten talloze mogelijkheden. Ze zijn namelijk niet groot, maar creëren wel sfeer en geven een andere dimensie aan jouw keuken. Heeft jouw keuken veel lichtinval? Dan is een kleine fruitboom perfect. Niet alleen kleurrijk, maar ook heel lekker. Er is genoeg keuze, dus mix & match jouw favoriete kamerplanten en creëer de botanische keuken van je dromen.