5 Tips voor een kindvriendelijke keukeninrichting

Zijn uw (klein)kinderen vaak in de keuken te vinden? Zorg dat u uw keuken veilig en kidsproof heeft ingericht. Weten waar u op moet letten? Superkeukens geeft enkele tips voor een kindvriendelijke keuken! 

5 Tips voor een kindvriendelijke keukeninrichting

Kinderen hebben behoefte aan bewegingsvrijheid. Ze verkennen uw huis en gaan in ieder vertrek op onderzoek uit. Van de woonkamer naar de hal en van de bijkeuken naar de keuken. Met name de keuken is in trek bij jonge kinderen, want hier bevinden zich tal van kastjes, deurtjes, grepen, knoppen en lampjes. Deze objecten bevinden zich op ooghoogte en zijn voor peuters en kleuters dan ook hartstikke interessant. Er ligt echter gevaar op de loer, want veel van die kastjes, deurtjes, grepen, knoppen en lampjes zijn niet voor kinderen bedoeld. 
 

Kidsproof keukeninrichting

Het is belangrijk om uw keuken zó in te richten, dat u kinderen en kleinkinderen niet bij schoonmaakmiddelen, scherpe messen en warme kookplaten kunnen komen. Wilt u weten waar u op moet letten bij een kindvriendelijke keuken? Lees onze tips en doe er uw voordeel mee!
 

Tip 1: Plaats de oven op een veilige hoogte

In sommige keukenopstellingen is de oven geplaatst onder het fornuis of de kookplaat. Door deze positionering, is de oven heel laag geplaatst. Kinderen kunnen zonder moeite bij de greep of hendel en kunnen in één ruk de deur van de oven openen. Heeft u net een gerecht in de oven staan, dan is de kans groot dat uw kind zijn vingers brandt. Plaats de oven daarom hoger, bijvoorbeeld boven de koelkast. 
 

Tip 2: Zet het messenblok op een veilige plek

Maakt u in de keuken gebruik van een messenblok, waarin u uw keukenmessen zoals een koksmes, tomatenmes, worstmes, kaasmes, Santokumes, broodmes en universeel keukenmes bewaart? Een messenblok is hartstikke handig, want u heeft al uw messen binnen handbereik. Voor grijpgrage kinderhandjes is het messenblok echter minder praktisch. Bijvoorbeeld wanneer het blok op het randje van het aanrecht staat. Plaats het messenblok op een veilige plek, zoals in een hoge kast, een hoge plank of achterin de hoek van uw hoekkeuken. 
 

Tip 3: Zet schoonmaakspullen achter slot en grendel

De kast onder de gootsteen wordt in de meeste huishoudens gebruikt om schoonmaakspullen in op te bergen. WC-reiniger, bleek, schoonmaakazijn, allesreiniger, groene zeep, vaatwasmiddel en noem maar op. Deze schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk voor kinderen, bijvoorbeeld wanneer ze het goedje opdrinken of het in hun ogen of op hun huid krijgen. Zet schoonmaakspullen daarom buiten het bereik van kinderen óf maak gebruik van keukenkasjes met kinderslot. 
 

Tip 4: Kies voor een inductiekookplaat

Heeft u een keramische kookplaat? De platen worden vlot warm, maar ze koelen ook heel langzaam af. Wanneer u de plaat uitzet, dan blijft het oppervlak nog geruime tijd heet. Wanneer uw kind groot genoeg is om zich aan het aanrecht op te trekken, dan kan uw kind ook bij de kookplaat. Oppassen geblazen, dus! Een inductiekookplaat is een veilig alternatief voor de keramische kookplaat. De plaat koelt in hoog tempo af en de kans op verbranden is hierdoor kleiner. 
 

Tip 5: Laat de vaatwasser afkoelen

Heeft uw vaatwasser gedraaid en doet u direct na de wasbeurt de deur open? De stoom die vrijkomt kan brandwonden veroorzaken. In sommige gevallen kunnen vaatwassers ook tijdens het wasprogramma geopend worden, zodat er heet water uit de vaatwasser stroomt. Gevaarlijk! Zorg ervoor dat u de vaatwasser laat draaien wanneer er geen kinderen in de buurt zijn. Laat de vaatwasser bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts draaien. 
 

Tips van onze keukenadviseurs

Neem bovenstaande tips ter harte en zorg dat u uw keuken kidsproof heeft ingericht. Op de website van Veiligheid.nl staan meer tips voor het vergroten van de kinderveiligheid. Uiteraard kunnen de keukenadviseurs van Superkeukens u ook diverse tips geven voor het zo kindvriendelijk inrichten van uw keuken. Bij het ontwerpen van uw keuken houden zij hier rekening mee. Kom langs in één van onze keukenspeciaalzaken en laat u voorlichten!