5 Tips voor een kindvriendelijke keukeninrichting

Zijn jouw (klein)kinderen vaak in de keuken te vinden? Zorg dat je jouw keuken veilig en kidsproof heeft ingericht. Weten waar je op moet letten? Superkeukens geeft enkele tips voor een kindvriendelijke keuken! 

Kinderen hebben behoefte aan bewegingsvrijheid. Ze verkennen jouw huis en gaan in ieder vertrek op onderzoek uit. Van de woonkamer naar de hal en van de bijkeuken naar de keuken. Met name de keuken is in trek bij jonge kinderen, want hier bevinden zich tal van kastjes, deurtjes, grepen, knoppen en lampjes. Deze objecten bevinden zich op ooghoogte en zijn voor peuters en kleuters dan ook hartstikke interessant. Er ligt echter gevaar op de loer, want veel van die kastjes, deurtjes, grepen, knoppen en lampjes zijn niet voor kinderen bedoeld. 
 

Kidsproof keukeninrichting

Het is belangrijk om jouw keuken zó in te richten, dat je kinderen en kleinkinderen niet bij schoonmaakmiddelen, scherpe messen en warme kookplaten kunnen komen. Wil je weten waar je op moet letten bij een kindvriendelijke keuken? Lees onze tips en doe er jouw voordeel mee!
 

Tip 1: Plaats de oven op een veilige hoogte

In sommige keukenopstellingen is de oven geplaatst onder het fornuis of de kookplaat. Door deze positionering, is de oven heel laag geplaatst. Kinderen kunnen zonder moeite bij de greep of hendel en kunnen in één ruk de deur van de oven openen. Heb je net een gerecht in de oven staan, dan is de kans groot dat jouw kind zijn vingers brandt. Plaats de oven daarom hoger, bijvoorbeeld boven de koelkast. 
 

Tip 2: Zet het messenblok op een veilige plek

Maak je in de keuken gebruik van een messenblok, waarin je jouw keukenmessen zoals een koksmes, tomatenmes, worstmes, kaasmes, Santokumes, broodmes en universeel keukenmes bewaart? Een messenblok is hartstikke handig, want je hebt al jouw messen binnen handbereik. Voor grijpgrage kinderhandjes is het messenblok echter minder praktisch. Bijvoorbeeld wanneer het blok op het randje van het aanrecht staat. Plaats het messenblok op een veilige plek, zoals in een hoge kast, een hoge plank of achterin de hoek van jouw hoekkeuken. 
 

Tip 3: Zet schoonmaakspullen achter slot en grendel

De kast onder de gootsteen wordt in de meeste huishoudens gebruikt om schoonmaakspullen in op te bergen. WC-reiniger, bleek, schoonmaakazijn, allesreiniger, groene zeep, vaatwasmiddel en noem maar op. Deze schoonmaakmiddelen zijn gevaarlijk voor kinderen, bijvoorbeeld wanneer ze het goedje opdrinken of het in hun ogen of op hun huid krijgen. Zet schoonmaakspullen daarom buiten het bereik van kinderen óf maak gebruik van keukenkasjes met kinderslot. 
 

Tip 4: Kies voor een inductiekookplaat

Heb je een keramische kookplaat? De platen worden vlot warm, maar ze koelen ook heel langzaam af. Wanneer je de plaat uitzet, dan blijft het oppervlak nog geruime tijd heet. Wanneer jouw kind groot genoeg is om zich aan het aanrecht op te trekken, dan kan jouw kind ook bij de kookplaat. Oppassen geblazen, dus! Een inductiekookplaat is een veilig alternatief voor de keramische kookplaat. De plaat koelt in hoog tempo af en de kans op verbranden is hierdoor kleiner. 
 

Tip 5: Laat de vaatwasser afkoelen

Heeft je vaatwasser gedraaid en doe je direct na de wasbeurt de deur open? De stoom die vrijkomt kan brandwonden veroorzaken. In sommige gevallen kunnen vaatwassers ook tijdens het wasprogramma geopend worden, zodat er heet water uit de vaatwasser stroomt. Gevaarlijk! Zorg ervoor dat je de vaatwasser laat draaien wanneer er geen kinderen in de buurt zijn. Laat de vaatwasser bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts draaien. 
 

Tips van onze keukenadviseurs

Neem bovenstaande tips ter harte en zorg dat je jouw keuken kidsproof hebt ingericht. Op de website van Veiligheid.nl staan meer tips voor het vergroten van de kinderveiligheid. Uiteraard kunnen de keukenadviseurs van Superkeukens je ook diverse tips geven voor het zo kindvriendelijk inrichten van jouw keuken. Bij het ontwerpen van jouw keuken houden zij hier rekening mee. Kom langs in één van onze keukenspeciaalzaken en laat je voorlichten!