5 tips & tricks voor het kiezen van de ideale keukenindeling

Een nieuwe keuken kopen begint bij het bepalen van een keukenindeling. Maar welke indeling is geschikt voor jouw keukenruimte? Wij delen vijf tips & tricks voor het kiezen van de ideale keukenindeling.

Ga je een nieuwe keuken kopen? Superleuk! Waarschijnlijk vliegen de ideeën voor materialen, kleuren en technische snufjes je al om de oren. Maar we beginnen bij het begin. De eerste stap naar jouw droomkeuken is namelijk het kiezen van de juiste keukenindeling. Om de ideale indeling van je keuken te bepalen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Met deze tips & tricks ontwerp jij een keuken waar je heel wat jaren plezier aan zal beleven!

Tip 1: Jouw plannen voor de keuken
Allereerst is het goed om te bedenken wat jouw plannen voor de nieuwe keuken zijn. Hoe groot is het huishouden dat zich in de keuken moet manoeuvreren? Ben je van plan om iedere dag uitgebreid te koken of houd je het voornamelijk simpel? Afhankelijk van jouw plannen en de beschikbare keukenruimte kan je bepalen hoe je de keuken moet indelen. Een voorbeeld: als je vaak uitgebreid kookt, wil je meer werkruimte dan wanneer je af en toe een simpel gerecht maakt. 

Tip 2: De vorm van de keuken
Op basis van de keukenruimte en jouw wensen kies je een keukenvorm die hierbij past. De meest bekende zijn:

 • Rechte keukenopstelling
  Een rechte keuken is de ideale keuken als de ruimte beperkt is. Alle elementen van de keukendriehoek staan naast elkaar. 
 • L-vormige keuken
  De L-vormige keuken of hoekkeuken is voor elke ruimte geschikt en is heel handig omdat de werkdriehoek optimaal is.
 • U-vormige keuken
  Een U-vormige keuken biedt volop opbergruimte en alles is binnen handbereik. Je kunt een U-vormige keuken plaatsen wanneer je voldoende ruimte ter beschikking hebt.
 • Keukeneiland
  Een keukeneiland zorgt voor de perfecte verbinding tussen kook-, opberg én leefruimte. Deze keukenvormvorm komt alleen tot zijn recht als er voldoende ruimte beschikbaar is.
 • Parallelle keuken
  Bij de parallelle keuken staan twee losse keukenblokken tegenover elkaar. Deze keukenvorm is door de optimale circulatie een favoriet onder professionele chef-koks.

Tip 3: Keuken in zones
Voor een goede keukenindeling is het belangrijk om de keuken op te delen in zones. Een handige keukenindeling bestaat uit vijf zones:

 • Opbergzone
 • Voorraadzone
 • Spoelzone
 • Werkzone
 • Kookzone

Alle zones hebben hun eigen functies. Zo bewaar je in de opbergzone jouw keukengerei en kookbenodigdheden, in de voorraadzone het eetwaar, in de spoelzone de spoelbak of wasbak, de werkzone is het gedeelte waar je ingrediënten snijdt en klaarmaakt en in de kookzone kan je bakken, of koken. Het is van belang dat je de keuken in deze volgorde opbouwt, want deze is gelijk aan de volgorde van het koken.

Tip 4: Ergonomie in de keuken
Een praktische indeling van de keuken zorgt niet alleen voor gemak en veiligheid: het zorgt ook voor een betere ergonomie en een goede werkhouding. Tijdens het koken beweeg je vooral tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat. Deze vormen samen de keukendriehoek. Hoe beter de indeling van de keukendriehoek, hoe minder je hoeft te lopen en te sjouwen met bijvoorbeeld zware pannen.

Tip 5: Keukenkasten
Wil je in de keuken van zo veel mogelijk opbergruimte genieten? Kies dan voor keukenlades, carrouselkasten of apothekerskasten. Daarin kan je veel meer opbergen dan in normale keukenkasten. En daarnaast is het ook nog eens overzichtelijk, want je hebt goed zicht op de inhoud.

Klaar om je keuken samen met Superkeukens te ontwerpen?
Jouw nieuwe droomkeuken ontwerp je samen met Superkeukens! Ga alvast thuis aan de slag met jouw keukenontwerp met onze handige online Keukenplanner. Daarmee stel je jouw ultieme keuken samen. Vervolgens kan je jouw online Keukenplanner delen met jouw Superkeukens-adviseur. Aan de hand van jouw Keukenplanner kan de Superkeukens-adviseur aan de slag met je keukenontwerp. Maak snel een afspraak en we zorgen dat we alle tijd voor je hebben!