Onderhoudstips

Algemeen

De hoogwaardige oppervlakken van een keuken zijn in principe gemakkelijk schoon te maken. Voor waardebehoud en jarenlange levensduur van uw nieuwe keuken moet u deze regelmatig, maar nog belangrijker, op de juiste manier onderhouden. Neem daarom de volgende onderhoudsadviezen in acht:

  • Gebruik uitsluitend milde, in water oplosbare, huishoudelijke reinigingsproducten, die volgens de productinformatie uitdrukkelijk geschikt zijn voor het reinigen van keukens.
  • Gebruik over het algemeen geen oplossingsmiddel- en alcoholhoudende substanties.
  • Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen! 
  • Gebruik geen bijtende, chemische middelen of schurende schoonmaakmiddelen ongeacht u een keuken met hoogglanzende fronten of met supermatte fronten hebt gekocht. Ook schuurpoeier, staalwol of krabbers vernielen het oppervlak zodanig dat herstel niet meer mogelijk is. 
  • Gebruik een zachte, niet pluizende doek, een zeem of een spons. Gebruik geen microvezeldoekjes of vlekverwijderaars. Deze bevatten vaak fijne slijpdeeltjes die krassen op het oppervlak kunnen achterlaten. 
  • Verwijder verontreinigingen altijd zo snel mogelijk. Pas ontstane vlekken verwijdert u bij voorkeur direct: de vlekken worden dan makkelijker en meestal volledig verwijderd. Gebruik nooit een stoomreiniger of stromend water uit een slang! 
  • Wrijf alle oppervlakken na reiniging altijd goed droog. Vermijd te vochtige oppervlakken door gebruik van te vochtige doeken of dampvorming die ontstaat tijdens of na het koken. Houd alle vlakken altijd droog! Stilstaand water en andere vloeistoffen kunnen blijvende schade veroorzaken!

Kunststof- en glasfronten

U kunt kunststof- en glasfronten schoonmaken met normale, gangbare reinigingsmiddelen. Gebruik geen schuurmiddelen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad brengt u het middel verdund met een beetje water aan. Gebruik daarvoor een zachte doek. Verwijder daarna de resten schoonmaakmiddel met schoon water en wrijf de deuren droog. Hardnekkige vlekken zoals lak-, lijmresten of vetspatten kun je probleemloos verwijderen met in de winkel verkrijgbare reinigingsmiddelen voor kunststof oppervlakken. Probeer het middel eerst uit op een niet-zichtbaar deel. Schoonmaakazijn, nitro- of kunstharsoplossingen en middelen op nitrobasis zijn niet geschikt voor het reinigen van oppervlakken. Gebruik nooit een stoomreiniger!

Zijdematte fronten

Fronten met zijdemat effect worden van een speciale oppervlaktecoating voorzien. Dit geeft de fronten een bijzondere visuele indruk, die lijkt op die van was- of gesatineerde oppervlakken. De daarvoor vereiste coating is minder glad en daardoor minder gesloten dan die van glanzende structuren. Daarom dient er bij de reiniging op het volgende te worden gelet: levensmiddelen en stoffen met veel kleurstoffen, zoals koffie, mosterd, thee en rode wijn kunnen, zodra ingedroogd, blijvende lichte verkleuringen achterlaten op de film. Let daarom op de volgende schoonmaakadviezen:

  • Neem de verontreinigingen direct af met veel water of een verdunde zeepoplossing. De vlekken mogen niet indrogen! 
  • Gebruik een oplossing van groene zeep (30%) met behulp van een afwas- of handborsteltje (nagelborstel). Daarna moet u de zeepresten wegspoelen met schoon, lauwwarm water en het oppervlak met een zeem droogwrijven. Deze handelswijze moet u mogelijk enkele keren herhalen. Bij bijzonder hardnekkige vlekken kan Bref-Power-vetoplosser van de firma Henkel worden gebruikt. Probeer het product eerst uit op een niet-zichtbare plek. Beperk de inwerktijd hierbij tot een kort, drukvrij afvegen, omdat alcohol de meeste soorten lak bij lange inwerktijd kan beschadigen. Let er bij het gebruik van in de winkel verkrijgbare huishoudelijke reinigingsmiddelen in ieder geval op dat geen gekleurd reinigingsmiddel onverdund of geconcentreerd mag worden gebruikt, omdat de kleurstoffen hiervan eveneens resten kunnen achterlaten. Ingedroogde of gedurende langere tijd ingetrokken substanties zijn slechts beperkt verwijderbaar. Deze oppervlakken zijn niet bestand tegen organische oplosmiddelen zoals verdunningen, nagellakremover of onverdunde spiritus. Daarom mogen deze nooit op het oppervlak terechtkomen.

Hoogglanzende fronten

Fronten met hoogglanzend oppervlak zijn te herkennen aan hun schitterende glans, die met behulp van een hoogglanzende polymeerfilm wordt bereikt. Deze fronten zijn afgedekt met een beschermfolie zodat ze niet beschadigen bij de verwerking of tijdens het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Hoogglanzende fronten zijn goed te reinigen, omdat het oppervlak absoluut vrij van poriën is. Aangehecht vuil kan zonder veel krachtsinspanning en zonder gebruik van chemische middelen goed worden verwijderd. Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen. Let er wel op dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen en meer) zeer goed schoon moeten zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zandkorrels of stofdeeltjes, kunnen tot krassen op het oppervlak leiden. De fabrikant kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor dergelijke sporen van gebruik. De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de hoogglanzende vlakken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle hoogglanzende oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond voor klachten.

Ultrahoogglanzende fronten

Ultrahoogglanzende fronten worden gekenmerkt door een schitterende glans, die met behulp van een acrylfilm wordt bereikt. Deze fronten zijn afgedekt met een beschermfolie zodat ze niet beschadigen bij de verwerking of tijdens het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Na het verwijderen van deze beschermfolie is het acryloppervlak nog erg gevoelig. Gebruik voor het schoonmaken een zeepoplossing (1%) en een zachte, schone doek (geen microvezeldoek). Om statische lading te vermijden raden wij je aan een antistatische kunststofreiniger te gebruiken. Tegelijkertijd verbetert na een behandeling met dunne vernis de krasvastheid. De fabrikant adviseert het polijstmiddel ULTRA GLOSS Superpolish. Deze is verkrijgbaar bij jouw keukenspeciaalzaak. Ultrahoogglanzende fronten zijn goed te reinigen omdat het oppervlak absoluut vrij van poriën is. Aangehecht vuil kan zonder veel krachtsinspanning en zonder gebruik van chemische middelen goed worden verwijderd. Let er wel op dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen en meer) zeer goed schoon moeten zijn. Eventuele aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zand- of stofkorreltjes, kunnen krassen op het oppervlak achterlaten en mogen dus niet worden gebruikt. De fabrikant kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor dergelijke sporen van gebruik. De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de hoogglanzende vlakken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle hoogglanzende oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond voor klachten.

Lakfronten

Gelakte fronten worden gekenmerkt door een uitstekende oppervlakte-eigenschap, omdat deze aan de voorkant geen voegen vertoont. Als deklak is een polyurethaanlak gebruikt die een optische indruk geeft en het lakoppervlak duurzaamheid geeft. Deze fronten zijn afgedekt met een beschermfolie zodat ze niet beschadigen bij de verwerking of tijdens het transport. Deze folie mag pas bij de laatste fase van de montage worden verwijderd. Na verwijdering van de beschermende folie kan gedurende een beperkte periode eventueel de bekende ‘verflucht’ worden waargenomen. Deze verdwijnt vanzelf weer. In uitgeharde toestand is het oppervlak zeer resistent tegen invloeden van buitenaf. De uiteindelijke uitharding kan na verwijderen van de beschermfolie afhankelijk van de klimatologische omstandigheden enige dagen in beslag nemen. Desondanks dienen de lakoppervlakken bij later gebruik voorzichtig te worden behandeld. Gelakte fronten zijn zeer goed te reinigen doordat het een afgesloten oppervlak betreft en vuil zonder grote krachtsinspanning en zonder gebruik van chemische middelen verwijderd kan worden, in tegenstelling tot andere oppervlakken. Gebruik in geen geval een glasreiniger. Glasreinigers bevatten oplosmiddelhoudende stoffen! Let er wel op dat gebruikte poetsmiddelen (doeken, sponzen en meer) zeer goed schoon moeten zijn. Eventueel aanwezige minerale verontreinigingen, zoals zandkorrels of stofdeeltjes, kunnen tot krassen op het oppervlak leiden! Voor dergelijke sporen van gebruik stelt de fabrikant zich niet verantwoordelijk.

De gebruikte poetsdoeken – bij voorkeur katoenen doeken (geen microvezeldoekjes!) – moeten vooraf grondig worden gereinigd en uitgespoeld. Worden er bij het reinigen minerale of zelfs metalen stofdeeltjes opgenomen, dan moeten de poetsdoeken voortdurend worden uitgespoeld, zodat de stofdeeltjes geen sporen kunnen achterlaten op de vlakken. Er kunnen microscopisch kleine krasjes ontstaan. Afhankelijk van kleur en lichtinval vallen deze meer of minder op. Dit betekent geen vermindering van de gebruikswaarde, maar ze zijn net als bij alle oppervlakken op auto’s, glazen of andere meubels op de lange termijn niet te vermijden. Dergelijke sporen van gebruik vormen geen grond voor reclame. Bij fronten met geïntegreerde, aangefreesde grepen dient bij het openen en sluiten van de deuren, kleppen en laden erop te worden gelet, dat vingernagels, ringen en dergelijke sporen op het gevoelige oppervlak kunnen achterlaten. De hoogwaardige lak in het greepbereik blijft echter niet zonder kleine krasjes. De keuze voor dit front is een kwestie van smaak en dus constructie-afhankelijk en kan geen aanleiding tot klachten vormen. Naar beneden lopende vloeistoffen, condenserende vochtigheid of vochtigheidsresten van het schoonmaken kunnen zich in de ingefreesde grepen verzamelen. Deze vochtigheid dient direct te worden verwijderd. Anders kan dit tot opzwellingen leiden. Dergelijke gebruiksschade kan niet als reden tot klagen worden geaccepteerd.

Schoonmaaktips voor de verzorging van houten fronten

Houten fronten worden gekenmerkt door zorgvuldig geselecteerde fineerlagen en houtkwaliteiten, voorzien van een beschermende en egaliserende laklaag. De natuurlijke verschillen in kleur en structuur van het hout kunnen en mogen niet volledig worden gecompenseerd. Juist in eigenschappen zoals het verloop van het fineer, de houtnerven en de kleurnuances komt de individualiteit van de natuur tot uitdrukking. Bovendien kunnen er schijnbaar kleurverschillen ontstaan door verschillende verlichtingen. Ook verschillende invalshoeken van licht en zonnestralen kunnen in de loop van de tijd daadwerkelijke kleurveranderingen veroorzaken. Op grond daarvan kunnen verschillen ten opzichte van modellen of showroomkeukens niet worden uitgesloten. Bij nabestellingen is gelijkheid in kleur en structuur slechts bij benadering mogelijk. Kleine verschillen tussen fronten, zijwanden en afdekplaten binnen één keuken zijn onvermijdelijk en kenmerken deze natuurlijkheid. Deze natuurlijk veroorzaakte verschillen vormen geen reden voor reclames. Houten fronten zijn afgestemd op een omgeving van 15 à 25 graden Celsius en 45 tot 55 % relatieve luchtvochtigheid. Hout werkt! Een duidelijk drogere omgeving kan tot droogtescheuren leiden. Een duidelijk vochtigere omgeving kan opzwellen veroorzaken. De laklaag van de houten fronten kan met gewone in de handel verkrijgbare, milde reinigingsmiddelen worden gereinigd. Vanwege de open porieën van het front mogen vlekken nooit indrogen. Resten van vlekken kunnen met een warme oplossing van groene zeep verwijderd worden met een zachte, niet pluizende katoenen doek of zeemleer. Aansluitend met schoon, lauwwarm water afvegen en daarna droogvegen! Bij bijzonder hardnekkige vlekken kan Bref-Power-vetoplosser van Henkel worden gebruikt. Gebruik geen microvezeldoekjes of vlekverwijderaars. Deze bevatten vaak fijne, schurende deeltjes die krassen op het oppervlak kunnen achterlaten.

Onderhoudsadviezen voor werkbladen algemeen

In principe dienen werkbladen niet als snijvlakken te worden gebruikt, omdat messneden in elk materiaal, dus ook in de harde coating, kerven kunnen achterlaten. Snijplanken van hout, kunststof of graniet kunnen hier van dienst zijn. Serviesgoed van porselein of aardewerk heeft aan de onderkant een ongeglazuurde rand. Wanneer je serviesgoed heen en weer schuift over het werkblad, kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan. Hete schalen, pannen of andere hete voorwerpen niet op het werkblad plaatsen. Gebruik daarvoor altijd een onderzetter of zet ze op granieten inlegwerk! De werkbladen kunnen met de gebruikelijke huishoudreinigingsmiddelen worden onderhouden; gebruik geen schuurmiddelen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad breng je het middel verdund met een beetje water op. Gebruik daarvoor een zachte doek. Verwijder de resten schoonmaakmiddel met een vochtige doek en veeg de deuren droog. In principe geldt: stilstaande vloeistoffen op werkbladen, vooral op lijmvoegen, moeten direct worden verwijderd.

Er is een grote verscheidenheid aan materialen voor werkbladen, die elk zijn eigen onderhoudsvoorschriften heeft. Bewaar en raadpleeg deze dus goed. Enkele meest voorkomende werkbladen : 

  • Granieten/natuurstenen keukenblad
    Granieten werkbladen worden eerst geïmpregneerd. Dagelijks onderhoud aan het keukenblad en daarna uitsluitend met groene zeep, hetgeen telkens ook een beschermlaagje nalaat. Eenmaal in het kwartaal of half jaar behandelen met een was voor natuursteen. 

  • Composiet werkblad
    Composieten werkbladen dien je bij hardnekkige verontreiniging flink te reinigen met een vloeibaar schuurmiddel en de grove kant van een schuursponsje. Overig onderhoud met de gebruikelijke zachte reinigingsmiddelen en vetvlekken met multireinigers voor glas.

  • Keramiek werkblad
    Keramieken werkbladen zijn zeer hitte- en krasbestendig. Onderhoud door dagelijks afnemen met WPRO steenreiniger of een schoon sopje van groene dreft. Altijd goed nadrogen. Vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) afnemen met onverdunde groene dreft. Dit even laten intrekken en afnemen met een doekje of  eventueel een zachte nylonborstel schoonmaken. Erna grondig naspoelen met water. Gebruik nooit agressieve reiningsmiddelen.

Hoogglanzende werkbladen

Ga voorzichtig met deze glanzende oppervlakken om! Sporen door gebruik zijn sneller zichtbaar op glanzende werkbladen (bijv. door het verschuiven van keramiek) dan op matte ondergronden. Het gaat daarbij om sporen die de bruikbaarheid van het werkblad op geen enkele wijze beperken. Deze sporen zijn onvermijdbaar en zijn dus geen reden voor reclame. Houten materialen – met name hoogglanzende – zijn in principe gevoelig voor warmte. Zet daarom nooit hete schalen en pannen onbeschermd op het werkblad. Gebruik daarvoor altijd een onderzetter of zet ze op granieten inlegwerk! Verkleuringen of veranderingen van het oppervlak zijn geen reden voor reclame. Onderhoudsadviezen voor kookplaten en spoelbakken: kookplaten en spoelbakken van edelstaal, geëmailleerd of van kunststof dien je met een vochtige doek met wat afwasmiddel te reinigen. Hardnekkige watervlekken kun je met een gangbaar reinigingsmiddel of gewone schoonmaakazijn verwijderen. Let in ieder geval op de aparte adviezen van de fabrikant van apparatuur en spoelbakken.

Glaskeramische kookvelden

Verontreinigingen die niet zijn vastgebrand verwijder je met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Hardnekkige verontreinigingen, kalk- en watervlekken, maar ook metaalglanzende slijpsporen van pannen verwijder je met een door de fabrikant aanbevolen speciaal reinigingsproduct, zoals Cerafix of Stahlfix. Aangebrande resten verwijder je het beste wanneer deze nog heet zijn met een glaskrabber dat speciaal geschikt is voor glaskeramiek. Pas op dat geen suiker of voedingsmiddelen met suiker (bijv. marmelade) aanbranden op de kookzones! Verwijder deze resten onmiddellijk met een vochtige doek! Neem in ieder geval de aparte adviezen van de fabrikant van de apparatuur in acht.

Elektronische apparatuur algemeen

Volg voor onderhoud en bediening van de elektrische apparatuur altijd de adviezen op van de fabrikant van deze apparatuur. Handleidingen ontvang je bij de aflevering van het apparaat.

Adviezen omtrent damp en hitte

Zorg voor een goede ontluchting wanneer je aan het koken bent, zodat ontstane damp niet kan condenseren op de meubelelementen. Gebruik altijd de afzuigkap in de juiste stand! Vermijd overlopend water. Open de vaatwasser pas ca. 20 minuten na afloop van het programma, zodat de damp in het apparaat kan condenseren. Zet koffiezetapparaat, waterkoker of broodrooster niet aan wanneer deze onder wandkastjes staan. De vrijkomende damp, maar ook de temperatuur kunnen op den duur de meubelelementen beschadigen. Plaats geen hete pannen of andere hete voorwerpen zonder beschermende onderlaag op het werkblad of andere meubeldelen. Controleer zo nu en dan de oppervlaktetemperatuur aan de zijkant van de ovendeur. Zolang je de rand nog met je vingertoppen kan aanraken, dan is de warmteafgifte in orde. Wanneer dit niet kan, moet de dichtheid van de deur door de klantenservice van de fabrikant van dit apparaat worden gecontroleerd. Deuren van oven en vaatwasser mogen voor het ontluchten niet schuin open staan; de uitstromende warmte en vochtigheid kan leiden tot hitteschade en uitzetting van aangrenzende meubeldelen.

Onderhoud voor rvs onderdelen

Roestvrij staal is een veelvoorkomend materiaal in een inbouwkeuken, omdat deze waterongevoelig is. Tot voor kort waren de goede rvs schoonmaakmiddelen moeilijk particulier te verkrijgen. Veel huisvrouwen hadden hun eigen middeltje, die echter wel schoonmaakten, maar tevens de rvs deed verkleuren. Tegenwoordig zijn de betere rvs reinigingsmiddelen ook in particuliere winkels te verkrijgen.